Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Szeptember 20. 11:04, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Családok sors-pillanatai a háborúk levelezőlapjain

Családok sors-pillanatai a háborúk levelezőlapjain

A háborúk során a hadviselő országok nagy gondot fordítottak arra, hogy a katonák kapcsolatot tarthassanak családjukkal.

Bár voltak elveszett, nem célba jutott küldemények, az első és a második világháború idejéből számos tábori levelezőlap őrizte meg a front és a hátország közötti személyes kommunikációt.

A katonaélet relikviáit is bemutatja a Tornyai János Múzeum Férfiak a múltból című kiállítása, amelynek kurátora s egyben a közgyűjtemény néprajzkutatója, Terendi Viktória szerda délután beszélgetett Nagy háborúk pár sorban címmel a kiállítás terében a vásárhelyi származású Benyhe Zsuzsanna néprajzi gyűjtővel.

A hódmezővásárhelyi származású Benyhe Zsuzsanna – akit a vásárhelyiek inkább leánykori nevén, Fejes Zsuzsaként ismernek – a Belső-Szőrháton élt nagyapjának, Héjja Imre, és két bátyjának, az idősebb, Ferenc és a fiatalabb, Sándor levelezését mutatta be. A három fiútestvér a dél-olasz és a montenegrói fronton harcolt, közülük Ferenc, mint akkoriban szemérmesen mondták, odamaradt a háborúban, míg Sándor rokkantként térhetett haza. Imre sebesülés nélkül érkezett haza 1918-ban, s 1919-ben családot alapított.

A levélváltások egyik témája volt édesapjuk elhunytakor a hagyatéki ügyek tisztázása és a komoly sérülést szerzett Sándor a nagy ütközet előtt két levelet is írt. Egyikben – számítva életének elvesztésére – elbúcsúzott a családtól, míg a másikban túléléséről adott hírt. Bár a harc folyamán súlyos sérülést szerzett, túlélte az ütközetet, ám tévedésből a családtól búcsúzó levél került postára.
Terendi Viktória a második világháborúban a fonton szolgáló katonáknak írt levelezőlapokat mutatott be. Ezekben egy vásárhelyi család nőtagjai, a gazdálkodás napi gondjait osztották meg a távol lévő férfi családtaggal, írtak az időjárásról, tanácsot kértek, kit vegyenek fel a cséplési munkák idejére, s milyen szerződést kössenek velük. A sorok közül kiolvasható, hogy a családból hiányzott a fronton lévő fiú és testvér, de nehezen pótolták a gazdaságban gépészként betöltött munkáját is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.