Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2020. Június 16. 10:20, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Berlinben megjelent hiánypótló kiadványban publikált Miklós Péter

Berlinben megjelent hiánypótló kiadványban publikált Miklós Péter

A berlini Duncker & Humblot Kiadó gondozásában jelent meg az a rangos nemzetközi tudományos munka, amely a Habsburg Birodalom püspökei életrajzi lexikonsorozatának első kötete.

A könyv szerzői között van Miklós Péter hódmezővásárhelyi múzeumigazgató is.

Széleskörű nemzetközi kooperációban folytatott egyháztörténeti kutatássorozat eredményei jelentek meg az idei év pünkösdjére az 1798-ban alapított berlini Duncker & Humblot Kiadó gondozásában. A több mint hétszáz oldalnyi német nyelvű kiadvány (Die Bischöfe der Donuaumonarchie 1804 bis 1918. Ein amtsbiographisches Lexikon. Hg. von Rupert Klieber. Band I. Die röm. kath. Kirchenprovinczen Gran, Kalocsa, Erlau im Königreich Ungarn, unter Mitarbeit von Péter Tusor. Duncker & Humblot, Berlin 2020.) célja a Habsburg-monarchia megyéspüspökeinek levéltári dokumentációra épülő életrajzainak publikálása.

A Rupert Klieber professzor, a bécsi egyetem katolikus teológiai kara egyháztörténeti intézetének munkatársa által szerkesztett püspöklexikon magyarországi koordinátora Tusor Péter történészprofesszor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára volt. A reprezentatív kiállítású könyv – amely a legújabb kutatási eredményeket összegző modern egyháztörténeti életrajzgyűjtemény – osztrák, német, magyar, olasz, valamint szlovákiai és romániai szakemberek közreműködésével készült. A kötet szerzői között van Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, a szegedi egyetem pedagógusképző karának docense is, aki három csanádi püspök (Kőszeghy László, Bonnaz Sándor és Dessewffy Sándor) életpályáját foglalta össze.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: