Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Október 24. 10:34, szerda | Helyi
Forrás: Elek András Hódmezővásárhely Ótemplom Alapítvány

Az orgona és a népi hangszerek különleges találkozása

Az orgona és a népi hangszerek különleges találkozása

Páratlan zenei élménynek ígérkezik Fassang és Dongó koncertje az Ótemplomban

Fassang László Liszt-díjas orgonaművész és Szokolay Dongó Balázs Artisjus-díjas népi hangszeres szólista közös muzsikálása új zenei világot hoz létre. Minderről a hódmezővásárhelyi közönség is meggyőződhet október 27-én, szombaton 18 órai kezdettel a Református Ótemplomban, ahol a két rendkívüli zenész különleges fellépése várja az érdeklődőket.

Az orgona és a népi fúvósok párosítása csak első hallásra tűnhet szokatlannak. A múltban a népzene és a műzene határai nem váltak el olyan élesen, mint korunkban. Fassang László, hazai orgonazene „nagyágyúja” és „Dongó”, a népzene virtuóza a közös pontokat keresve bátran engedik egymáshoz közel ezeket a gyakran különbözőnek tartott zenei világokat. A találkozás egyik fontos színtere a táncritmus, a másik a zenei ornamentika és hangszínek területe. Fassang orgonára ülteti Dongó díszítéseit, gesztusait és játszi könnyedséggel meríti meg a közönséget a hangszínek végtelennek tűnő variációiban, míg Dongó népi hangszereivel követi le az orgonista gyönyörű „csapongást” a hangszerek királynőjén.

Mindez önfeledt improvizálásban teljesedik ki, ahol üde hangzások kelnek életre a népi hangszereken és a Református Ótemplom százhúszéves orgonáját is új oldalairól ismerhetik meg az Orgonatánc koncertre jegyet váltók.

A jövő szombati fellépésre belépők kétezer forintos egységáron vásárolhatók a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség Lelkészi Hivatalában (6800 Hódmezővásárhely, Zrínyi u. 5.).

Videós ízelítő Fassang László és Szokolay Dongó Balázs zenei műsorából:
https://www.youtube.com/watch?v=3QLIXD2oaUY

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni