Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Március 10. 09:45, péntek | Helyi
Forrás: Greendex Szemle

Az óceánokba kerülő műanyag mennyisége 2040-re csaknem megháromszorozódhat

Az óceánokba kerülő műanyag mennyisége 2040-re csaknem megháromszorozódhat

A világ óceánjaiba kerülő műanyagok mennyisége 2005 óta „példátlan” mértékben megugrott, így 2040-re csaknem megháromszorozódhat a műanyagszennyezés aránya

– olvasható egy frissen közzétett kutatás szerint a Reuters beszámolójában.

A tengeri műanyagszennyezés 2040-re 2,6-szorosára emelkedhet, ha nem vezetnek be jogilag kötelező erejű globális politikákat – jósolják a szakemberek.

  • Szükségünk van egy erős, jogilag kötelező erejű ENSZ-globális szerződésre a műanyagszennyezésről, amely a forrásnál állítja meg a problémát

– hangsúlyozta Marcus Eriksen, az 5 Gyres Group társalapítója.

A mikroműanyagok különösen veszélyesek az óceánokra, nemcsak a vizet szennyezik, hanem a tengeri állatok belső szerveit is károsítják, amelyek összetévesztik a műanyagot az élelmiszerrel. A szakértők szerint a tanulmány kimutatta, hogy alábecsülték az óceánok tengeri műanyagszennyezésének szintjét.

  • Az új kutatás eredményei szinte felfoghatatlanok

– mondta Paul Harvey, az Environmental Science Solutions, a szennyezés csökkentésére összpontosító ausztrál tanácsadó cég tudósa és műanyagszakértője.

Az ENSZ novemberben Uruguayban megkezdte a műanyagszennyezés elleni küzdelemről szóló megállapodási tárgyalásokat azzal a céllal, hogy a jövő év végéig jogilag kötelező erejű szerződést dolgozzon ki.

Vasárnap külön nemzetközi szerződésről született megállapodás a világ nyílt tengereinek biológiai sokféleségének védelme érdekében.

(Reuters)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.