Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Április 01. 10:43, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Az ikaroszi magasság és a közeli fókuszok csodái

Az ikaroszi magasság és a közeli fókuszok csodái

Színek és minőség sugározta energia Papageorgiu Andrea képein

Az Alföldi Galériában péntek délután nyílt meg Papageorgiu Andrea festőművész Hajnal előtt a legnagyobb a sötétség című egyéni kiállítása. Az alkotó 2006 óta rendszeres résztvevője a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak, s a most megnyílt tárlat másfél évtized munkásságát foglalja össze.

Nátyi Róbert művészettörténész szakmai értékellését azzal nyitotta, hogy a kortárs modern művészet az elmúlt évtizedekben nehezen követhető ingadozásokat produkált a figuratív és nonfiguratív ábrázolás tengelyén, ám az ezredforduló után egyre több fiatal művész a figuralitást, a realista festészetet, sőt a hiper- vagy fotórealizmust választották eszközül, szemben a korábbi évtizedek különféle absztrakciós törekvéseivel. Ezek az alkotók bátran vállalták az európai festészetben a reneszánsz óta meglévő irányzatot, s Papageorgiu Andrea festészete is ezen a vonalon indult el, expresszionizmussal ötvözve, különleges energiákkal töltve fel képeit.

A színek és tónusok intenzitása, dinamizmusa, a meglepő színkapcsolódások új hangú festészetet hoztak létre – állapította meg Nátyi Róbert. Papageorgiu Andrea művészetében cezúrát a 2010-es év jelentett, amikor az olajfestéket az akvarell váltotta, de a fókusz és a szemlélet is új irányt vett az ez után készült alkotásokon, a szélesre nyitott perspektívák, az ikaroszi magasságból ábrázolt világ helyett a közeli ábrázolásoké, a mindennapi csodáké lett a művész festészete.


Papageorgiu Andrea művészete mindenki számára érthető, felismerhetők a témák: csendéletek, önarcképek, lovas ábrázolások, enteriőrök és városképek váltakoznak – állapította meg a művészettörténész, hozzátéve: Papageorgiu Andrea művészete második korszakával új ablakot nyitott magának, arcképei vagy fákat ábrázoló sorozatai a kép minőségével adnak át energiát a szemlélőnek – fogalmazta meg Nátyi Róbert.


Az Alföldi Galériában május közepéig látogatható kiállításról katalógust jelentet meg a Tornyai János Múzeum, amelynek bemutatója április végén várható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.