Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Június 04. 16:32, csütörtök | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Az idő egésze

Az idő egésze

Kiállítás nyílik Kósa Ferenc képeiből Hódmezővásárhelyen.

Kósa Ferenc Kossuth-, Balázs Béla-, Prima Primissima és Magyar Örökség-díjas filmrendező, fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja fotográfiáiból nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria földszintjén június 6-án, szombaton 12.30-kor. Az eseményen felszólal Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere és Koszuge Dzsunicsi, Japán magyarországi nagykövete. A tárlatot Jókai Anna Kossuth-nagydíjas író, költő nyitja meg.

Kósa Ferenc filmrendező ‑ Tízezer nap című diplomafilmjét az 1967-es Cannesi-fesztivál legjobb rendezésével díjazták ‑ több mint fél évszázada álló képekben is rögzíti mindazt, amit jártában-keltében lát, érez és gondol. (A hazai és nemzetközi filmvilágban is elismert rendező, forgatókönyvíró jegyzi többek között az Ítéletet ‑ Bessenyei Ferenc főszereplésével ‑, az ötvenes évek gyilkos légkörét feldolgozó Mérkőzést vagy a Szalay Ferenc festőművész malmánál forgatott A másik embert.) A művész Az idő egésze című fotókiállításának bevezetőjében úgy fogalmaz, hogy a fényképeket mindig a múló pillanat és az időtlen idők találkozási pontjának tekintette. "Kizárólag arra törekedtem, hogy a képeim [...] a körülöttem lévő világot éppúgy láthatóvá tegyék, mint a bennem lévő világot." - vallja Kósa Ferenc.

Kósa egyedi módon, a bartóki pentatónia jegyében megkomponált fotográfiái a világ öt földrészére vezetik az Alföldi Galériában szombaton nyíló, több mint háromszáz alkotásából álló tárlat nézőit. A látogatók Magyarországtól, Erdélytől elindulva bejárhatják az egész földkerekséget: Európát, Japánt, Ázsiát, Afrikát, Dél-Amerikát Észak-Amerikát és a Biblia tájait. A kiállítás külön(leges) fejezete A vihar szeme címet viseli.

A szombaton fél egykor kezdődő vernisszázson köszöntőt mond Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere, a Japán Napok alkalmából beszédet mond Koszuge Dzsunicsi, Japán magyarországi nagykövete. Kósa Ferenc Az idő egésze című kiállítását Jókai Anna Kossuth-nagydíjas író, költő, a Nemzet Művésze nyitja meg. Az eseményen közreműködik a Fandante Kamarakórus Melegh Tamás karnagy vezényletével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni