Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Június 20. 15:12, kedd | Helyi
Forrás: Elek András Tornyai János Múzeum

Álomképek a falakon

Álomképek a falakon

„Kis esti” festményválogatás a Tornyai-múzeumban

A Múzeumok Éjszakájához kapcsolódóan Álomképek címmel mutat be egy tematikus válogatást a Tornyai János Múzeum; a szombat késő estig látható kamaratárlaton döntően alvó és álmodó női portrék kaptak helyet a közgyűjtemény előterében.

Váraljai Anna, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze kiemeli, hogy az álom a modern művészet egyik fontos témája, ugyanis az alkotó és az álmodó az álom idején különösen hasonlóvá, szinte eggyé válik. Művészeti témaként a romantika időszakában jelenik meg először, de igazi fénykora a századelőre, Sigmund Freud és a pszichoanalízis népszerűvé válásának időszakára tehető. A pszichoanalízis eredményei a húszas években már Magyarországon is széles körben ismertek voltak, a képzőművészeten belül pedig legkorábban a szimbolizmus, majd a szürrealizmus irányzata szívta magába az álomelmélet által megnyitott utakat – írja kiállítási ismertetőjében a múzeumi szakember. „Az álom ugyanis a racionális létezésen túli tapasztalás terepe, ami azért is különleges, mert ebben a tudatállapotban az álmodó hasonlóvá válik az intuitív, befelé figyelő alkotó művészhez. A szeretett álmodó személy és a művész talán semmikor, semmilyen más élethelyzetben nem kerül egymáshoz annyira közel, mint amikor a művész az álmodót festi.” – hangsúlyozza Váraljai Anna.

Rippl-Rónai József 1890-es években készített, alvó családtagjait megörökítő nabis stílusú pasztelljei, majd Berény Róbert egyes húszas évekbeli munkái szép előképei a Tornyai-múzeumban mától megtekinthető válogatásnak, amelynek gerincét Tornyai János szintén 1920 körül készített alvó női portréi adják, kiegészülve Németh József, Patay László álomba szenderült alakjaival és Somos Miklós esti tájcsendéletével.

Június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján az Álomképek kiállítás mellett Nagygyörgy Sándor fotóművész festményeiből és fotográfiáiból nyílik tárlat a Tornyai János Múzeumban, ahol aznap lesz utoljára látogatható Benczúr Gyula festőművész emlékkiállítása is. Szent Iván éjjelén öt hódmezővásárhelyi kulturális színtéren több mint tucatnyi programmal és foglalkozással várják az érdeklődőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.