Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. Január 22. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Akár már tavasszal felminősíthetik Magyarországot

Akár már tavasszal felminősíthetik Magyarországot

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport friss elemzése szerint a folyó fizetési mérleg többlete, a költségvetési hiány alacsony szintje, valamint a növekedési kilátások is Magyarország idei felminősítése mellett szólhatnak.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének közgazdászai a befektetési ajánlású és a befektetésre nem ajánlott osztályzati sávok határövezetében lévő feltörekvő gazdaságok minősítési esélyeiről összeállított legutóbbi elemzésükben megállapították, hogy Magyarország esetében a cég által figyelembe vett öt alapmutató - a három évre visszatekintő éves átlagos reálnövekedés, az export százalékában mért teljes külső adósságállomány, a devizatartalékokhoz viszonyított rövid lejáratú külső adósság, az államháztartási hiány, és a GDP-arányos folyómérleg-egyenleg - közül négy javult a befektetési ajánlású magyar szuverén adósbesorolás megvonása óta. Egyedül a hazai össztermékhez mért államháztartási deficit romlott, de a cég kiemelte, hogy az összehasonlító bázisévben - vagyis 2011-ben, amikor Magyarországtól két hitelminősítő is megvonta a befektetési ajánlású besorolást - ezt az adatot torzították a nyugdíjpénztári rendszer átalakításának költségvetési hatásai.

A friss elemzés szerint a folyó fizetési mérleg többlete, a költségvetési hiány alacsony szintje, valamint a növekedési kilátások is Magyarország idei felminősítése mellett szólhatnak.

Pesuth Tamás, a Nézőpont Intézet gazdasági elemzője szerint is várható elmozdulás, azonban a „befektetésre ajánlott” módosítást egy kilátásba helyezés előzi majd meg. Az M1 Ma reggel című műsorában az elemző megjegyezte, hazánk jelenleg a „bóvli” kategóriában van stabil kilátással. Az átminősítést jobb esetben mind a három hitelminősítő intézetnél a kilátás pozitívra javítása előzi meg – mondta. Hozzátette, kisebb a valószínűsége annak, hogy egyből egy kategóriával feljebb minősítik hazánkat. Megjegyezte, hogy döntés a fizetőképesség és a makro indikátorok figyelembe vételével születik mennyiségi mutatók alapján, valamint minőségi szempontok is szerepet játszanak, mint pl. mennyire hiteles, kiszámítható vagy érthető a gazdaságpolitika hazánkban. Nem csak nemzeti, hanem régiós szinten is vizsgálódnak ilyenkor – fűzte hozzá. Ennek kapcsán lehet jelentős pénzügyi szempontból hazánkban a devizahitelek kivezetése, amely Magyarország külső sérülékenységét jelentősen csökkenti.

Pesuth Tamás szerint a felminősítéssel növekszik majd a befektetők száma, hiszen a „befektetésre ajánlott” kategóriával csökkennek majd a finanszírozási költségek, több külföldi és belföldi finanszírozó lehet az államadósság tekintetében. Az elemző szerint akár már 2015 első negyedévében várható a javítás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 06:00, kedd | Belföld

Látványos fotókon a Magyar Honvédség gyakorlata

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.