Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Április 10. 15:53, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: (Göbl Vilmos-sajtóreferens)

A Vészkorszak áldozataira emlékező programsorozat Hódmezővásárhelyen

A Vészkorszak áldozataira emlékező programsorozat Hódmezővásárhelyen

Holokauszt Áldozatainak Magyarországi Emléknapja. A Vészkorszak áldozataira emlékező programsorozat Hódmezővásárhelyen.

Zsidó sportolókról szóló kiállítással és oktatási programokkal emlékeznek a Vészkorszak mártírjaira a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából április 14. és 16. között Hódmezővásárhelyen.

A 20. századi történelem legfájdalmasabb epizódjára emlékezni és emlékeztetni az emberi szellem számára kötelező, elkerülhetetlen feladat és kihívás. A magyar zsidóság gettókba kényszerítésének és deportálásának 70. évfordulója kapcsán fontos a trauma megújuló elbeszélése, az, hogy a Soá tragédiájára felhívjuk Hódmezővásárhely polgárainak és különösen a diákoknak a figyelmét.

Hódmezővásárhely városa 10 évvel ezelőtt elsőként az országban hozott létre egy olyan holokauszt kiállítást, mely azóta is egyedüli állandó tárlatként működik. Az egykori izraelita népiskola épületében létesült Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely emléket állít a Vészkorszak áldozatainak: a munkaszolgálat során, a koncentrációs táborokban és Auschwitz gázkamráinak poklában elpusztultaknak. A felújított zsinagóga órája mind a mai napig azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. Az emlékhelyre ellátogatók megtekinthetik a túlélők visszaemlékezésit, miközben a kiállítás nem hallgatja el azok tetteit, akik történelmünk legsötétebb óráiban is segítő karjukat nyújtották az üldözöttek felé. A Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely legfontosabb szakmai feladata a holokauszt tanításának beépítése a hódmezővásárhelyi és a magyar oktatási struktúrába.

Az április 16-i emléknaphoz kapcsolódóan a magyar kultúra zsidó értékeiről rendeznek történelemversenyt, az Emlékpont filmklubot indít a zsidó szenvedéstörténetet feldolgozó magyar filmekből, valamint módszertani konferenciát rendeznek a város pedagógusai számára a holokauszt oktatásának lehetőségeiről.

Április 15-én, kedden 17 órakor nyílik meg a Zsinagógában az Egykor nekik szólt a himnusz című kiállítás, mely magyar zsidó sportolóknak állít emléket. A programsorozat zárásaként Spiró György: Elsötétítés című darabjának vidéki premierje lesz április 22-én a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.