Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Június 18. 11:47, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A vásárhelyi zsidóság emléke

A vásárhelyi zsidóság emléke

Emlékezés a Soá áldozataira

A hódmezővásárhelyi Emlékpont a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen és a zsinagógában óvodai, általános iskolai és középiskolai csoportok számára rendezett foglalkozásokkal emlékezett a Soá áldozataira.



Hetvennégy éve, 1944. június 16-án kezdődött meg a hódmezővásárhelyi zsidóság deportálása, ezért ez a dátum jelenleg avásárhelyi zsidóság elhurcolásának emléknapja.Az úgynevezett zsidótörvényekkel megbélyegzett hódmezővásárhelyi zsidóság kálváriája 1938-ban kezdődődött, s a jogfosztó gazdasági intézkedések mellett életfeltételeiket is korlátozták. Elveszítették munkájukat, bezárták üzleteiket, csak korlátozott időben mehettek boltokba és nyilvános helyekre, zsidók nem látogathatták a fürdőt, csökkentették élelmiszer-fejadagjaikat, elkobozták rádióikat, kerékpárjaikat, telefonjaikat kikapcsolták és sárga csillagot kellett viselniük.

Az 1944. április 26-án közzétett rendelet eredményeként szinte a teljes vidéki zsidóságot gettókba zsúfolták, majd rekordidőn belül, mintegy két hónap leforgása alatt koncentrációs táborokba szállították. Vásárhelyen gettó felállítására nem került sor, azonbanjúnius 16-ánreggel megkezdődött a zsidóság deportálása a városból Auschwitzba ésStrasshofba.Auschwitzból mindössze öten térnek haza.



Hódmezővásárhely önkormányzata a zsinagóga épületét és eredeti berendezését 2004-ben felújítatta és létrehozta a zsidóüldözések során életét vesztett gyermekek sorsára fokuszáló Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyet.

A zsinagógában és a kiállítóhelyen a hitélet mellett kulturális események, hangversenyek és múzeumi foglalkozások is zajlanak. Az elmúlt héten több száz érdeklődő, közöttük óvodások, általános és középiskolai csoportok látogattak el az Emlékpont által szervezett eseményekre, amelyen a zsidó kultúrával és történelemmel ismerkedhettek – a héber betűírástól a holokauszt emlékművek „olvasásáig”.

A foglalkozásokon a gyerekek közelről csodálhatták meg és rajzolhatták le a zsinagóga szecessziós rózsaablakát, míg a zsinagóga épülete mellett kialakított, kizárólag bibliai növényekből álló gondolkodókertet gránátalmafa ültetésével gyarapították.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.