Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2018. Május 28. 14:55, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A vásárhelyi kerámia évezredes tradíciói

A vásárhelyi kerámia évezredes tradíciói

A Kökénydombi Vénusztól a NASA-ig. Hódmezővásárhely kerámiaművészete és kerámiaipara címmel nyílt kiállítás a hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központban.

A tárlatot Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója nyitotta meg.

A Kökénydombi Vénusztól a NASA-ig. Hódmezővásárhely kerámiaművészete és kerámiaiparacímmel nyílt kiállítás a hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központban. A korábban a budapesti Vigadóban bemutatott tárlatot Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, a vásárhelyi kerámiaközpont vezetője rendezte, s szándékai szerint a kiállításon látható csaknem kétszázötven művésztől való mintegy négyszáz alkotás reprezentatív válogatást nyújt az idén húsz esztendős hódmezővásárhelyi kerámia szimpóziumok anyagából.

A tárlatot Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy ezek az alkotások a vásárhelyi agyagmegmunkálás és fazekasmesterség díszítőmotívumainak világára is reflektálnak, ugyanakkor magukban hordozzák alkotójuk kulturális és művészi hátterét, esztétikai értékrendjét és technikai kísérletező kedvének lenyomatát is.

Az igazgató szerint a nemzetközi hátterű kiállítás – ahol a művészek köre a magyartól a csehen, szlovákon, francián, törökön keresztül a németig terjed – a hódmezővásárhelyi kerámia több évezredes tradícióiba szépen illeszkedő folyamatokról tanúskodik.

Az augusztus 10-ig, hétfőtől péntekig 10 órától 16 óráig, a hódmezővásárhelyi Nagy Sándor utcai Nemzetközi Kerámia Központban megtekinthető tárlat megnyitóján a zenéről Vágó János Bessenyei-díjas kürtművész és Lauer Ágnes zongoraművész gondoskodott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.