Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. November 21. 11:40, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A túlélés tragikus és személyes dokumentuma

A túlélés tragikus és személyes dokumentuma

Könyv a vészkorszakról és az odáig vezető útról

Hárs Gábor, egykori varsói nagykövet, korábbi országgyűlési képviselő Egy túlélő naplója című könyvének két kötetét ismerhették meg a hódmezővásárhelyi Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely kedd esti látogatói. A szerzővel Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója beszélgetett.

– Szerencsések vagyunk, hogy békében élhetünk – fogalmazta meg köszöntőjében Kis Andrea hódmezővásárhelyi alpolgármester, aki történelemtanárként számos alkalommal tanította a háborúk világát diákjainak, s ezekben az időkben hatalmas feladat hárult a nőkre, akik anyaként, feleségként védelmezték családjukat.

– Csoda, hogy hetvennégy évvel a Soá után Hódmezővásárhelyen működik egy zsidó hitközség – fogalmazta meg köszöntőjében Erdélyi Miklós, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség elnöke, rámutatva, hogy Hárs Gábor kötetében egy zsidó család történetén keresztül zsidó családok ezreinek a vészkorszakban megélt tragédiáját meséli el. Emlékezz és emlékeztess – fogalmazta meg a holokauszt idejét megélt túlélők feladatát a hitközségi elnök, aki szerint a most bemutatott kötet kiválóan alkalmas arra, hogy olvasói valós képet kapjanak ahhoz, hogy a vészkorszakhoz hasonló helyzetekben, döntési kényszerben megfelelően tudjanak utat választani.


– Ma is lehet olyan élményeket szerezni erről a korszakról, amely segíti a fiatalok döntését – erről Miklós Péter szólt. Az identitást, az emberséget, a humánumot kell felismerni, s Hárs Gábor könyvében hitelesen, személyesen és emberi módon szól a közösségi traumákról, sorsokról. Az egykori diplomata és politikus dokumentumértékű s egyéni hangvételű kötete a túlélés tragikus, de személyes bizonyítéka.

– A könyv nemcsak a holokausztról szól – mondta el Hárs Gábor, akinek könyvének második kötete az elmúlt héten jött ki a nyomdából. Az 1842 és 1970 közötti személyes történeteket tartalmazó könyvben a vészkorszak központi szerepet foglal el. A könyv szól a magyar történelem legsötétebb korszakához vezető útról, a numerus clausustól a zsidótörvényekig, de a címben szereplő túlélés is tágabban értendő, hiszen a Rákosi- és Kádár-korszakban is szükség volt a túlélés képességére.

A szerző nemcsak saját családja, hanem barátai, ismerősei történeteit is az olvasó elé tárja, s az első világháborút követő minden esztendőből felidéz egy-egy olyan momentumot, amely a korszakot közel hozza a mai kor fiataljaihoz, aki számára egy-egy év csak egy-egy évszámot jelent. A szerző számos családi dokumentumot, fotót tesz közzé a kötetekben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni