Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Február 13. 07:50, hétfő | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

A Saul fia nyerte a BAFTA legjobb idegen nyelvű film díját

A Saul fia nyerte a BAFTA legjobb idegen nyelvű film díját

A Saul fia nyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerést a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján.

A többi kategóriában a Kaliforniai álom (La La Land) vitte el a fődíjak zömét.

Nemes Jeles László Oscar-díjas alkotása a Dheepan - Egy menekült történte című francia filmdrámával, Pedro Almodóvar Julieta című filmjével, a Mustang című francia-német-török drámával és a Toni Erdmann című német-osztrák vígjátékkal volt versenyben az e kategóriában odaítélt BAFTA-díjért.

A díjat a legpatinásabb londoni rendezvénycsarnokban, a Royal Albert Hallban adták át a hétfő hajnalba nyúló többórás gálán, Vilmos herceg, a brit trón várományosa és felesége, Katalin hercegnő jelenlétében.

Nemes Jeles László rövid időn belül másodszor részesült magas brit filmművészeti elismerésben: január végén a Londoni Kritikusok Köre neki ítélte a legjobb rendező díját a holokausztdrámáért.

A BAFTA-díjakat a szakma általában jó Oscar-előrejelzőnek tekinti, ám a Saul fia esetében fordított a sorrend, a film ugyanis már tavaly Oscar-díjas lett.

Nemes Jeles László a BAFTA-díj átvétele után rövid beszédben mondott köszönetet Röhrig Gézának, a film főszereplőjének, a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémiának, és kijelentette: a díjátadó gála is nagyszerű alkalmat nyújtott arra, hogy az alkotók ismét találkozhassanak a brit közönséggel.

A filmet tavaly tavasszal mutatták be az Egyesült Királyságban.

A vasárnap esti BAFTA-díjátadó fő nyertese a Kaliforniai álom című musical volt. A Ryan Gosling és Emma Stone főszereplésével készült alkotást 11 kategóriában jelölték, és ezek közül el is nyerte a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek (Damien Chazelle), a legjobb női főszereplőnek (Emma Stone), a legjobb eredeti filmzenének (Justin Hurwitz) és a legjobb fényképezésnek (Linus Sandgren) járó elismerést.

A legjobb filmnek járó idei BAFTA-díjért az alkotás az Én, Daniel Blake című drámával, valamint A régi város, az Érkezés és a Holdfény című filmekkel volt versenyben.

A Kaliforniai álom a legjobb férfi főszereplő díjáért is versengett, ám ebben a kategóriában Ryan Gosling helyett Casey Afflecket szólították a pódiumra A régi város (Manchester by the Sea) című alkotásban nyújtott alakításáért.

A Kaliforniai álom a múlt havi hollywoodi Golden Globe-díjátadón mind a hét jelölését megnyerte, ezzel rekordot ért el.

Címkék: bafta, díj, film, saul fia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése