Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Április 07. 12:07, szerda | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

A MÁV intézkedései a Francia úton felgyülemlett illegális hulladék felszámolására

A MÁV intézkedései a Francia úton felgyülemlett illegális hulladék felszámolására

A MÁV területeit érintő illegális szemétlerakás szempontjából a Budapest XIV. kerület Francia út országosan az egyik legfertőzöttebb helyszín.

A felhalmozott hulladék elszállítása jelentős anyagi terheket ró a vasúttársaságra, amely egyéb, fejlesztendő területektől vonja el a forrást. A Francia út környékén újra és újra megjelenő, nagy mennyiségű illegális szemétlerakás kiemelt vasútbiztonsági kockázatot is jelent.

A MÁV Zrt. a területről 2016 óta 307 tonna hulladékot szállított el. A szemetet az esetek többségében az ott álló garázsok tövében helyezik el. 2020 őszétől a Tisztítsuk meg az országot! program keretében további körülbelül 98 m3 hulladékot távolított el a MÁV, és 2021. márciusig újabb közel 107 m3 szemét összegyűjtéséről és elszállításáról gondoskodott a vállalat. A területen elvégzett hulladék-elszállítások kiadásai 2020 szeptembere óta megközelítik a 9 millió forintot.

A vasúttársaság elkötelezett abban, hogy felszámolja a hosszú évek óta fennálló, tarthatatlan helyzetet a közbiztonság, a környezet tisztaságának biztosítása, és az ott élők életminőségének hosszú távú javítása érdekében. Erre való tekintettel a MÁV tavaly a Francia úti garázsokkal érintett valamennyi területbérleti szerződést felmondta. Amennyiben a bérlők a garázs elbontására való felszólításnak nem tesznek eleget, a MÁV Zrt. peres úton rendezi ezeket az ügyeket. A Francia úton kialakult helyzet baleset- és életveszélyes. A felhalmozott hulladék könnyen tüzet is okozhat, amelyre több alkalommal volt már példa.

A XIV. kerületi Önkormányzattal 2020 nyarán tárgyalások indultak az együttműködés lehetséges formáiról. A későbbi terület-hasznosításhoz elengedhetetlen az önkormányzattal történő további egyeztetés, közös használati és fenntartási megoldások kialakítása más önkormányzatokhoz is hasonlóan, annak figyelembe vételével, hogy a terület nagyobb része vasúti védőtávolságon belül található, így azt használatba nem adhatja a vasúttársaság.

Az illegális hulladéklerakás hosszú távú, hatékony megakadályozása érdekében a MÁV nyitott a Zuglói Önkormányzati Rendészettel kötött rendészeti együttműködési megállapodásban meghatározott felhatalmazás kiterjesztésére valamennyi szennyezéssel érintett kerületi MÁV vagyonkezelésű – közterületekkel határos – területre és elvégzendő rendészeti feladatra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni