Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Január 16. 13:48, hétfő | Helyi
Forrás: Varga Anikó intézményvezető Bessenyei Ferenc Művelődési Központ

A helység kalapácsa bemutatója a Bessenyei színkör előadásában

A helység kalapácsa bemutatója a Bessenyei színkör előadásában

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színköre a tavalyi év nagy sikerű Segítség, ember! mesemusicalt követően, melyet közel 3500 fő tekintett meg, idén Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című darabját állítja színpadra.

A színkör ezzel az előadással szeretne hozzájárulni nemzeti ünnepünk méltó megünnepléséhez, így a darab bemutatójára 2017. március 15-én 18.00 órakor kerül sor.

A darabban színpadra lépnek többek között Gömöri Krisztián, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze, Erdélyi Tibor vásárhelyi festőművész, a színkör tagjai, valamint az Árendás Néptáncegyüttes, Gazsi László művészeti vezető vezetésével. A darab rendezője: Benkő Brigitta drámapedagógus.

És hogy miért is Petőfi? Miért ez a mű? Petőfi Sándor A helység kalapácsa című komikus eposzát 1844-ben írta meg Pesten. Az író a magyar romantika kedvenc műfaját, az eposzt parodizálja. A mű egyben stílusparódia is. Mai életünknek szerves része a paródia, és a közönség nagy százalékban „vevő” erre a műfajra. Miért ne tegyük ezt az irányvonalat meglovagolva széles körben ismertté Petőfi örökbecsű művét? Hiszen szövegére jellemző a hetyke, tréfás hangnem, a szándékosan egyszerű nyelvhasználat, a természetesség és a humor. Éppen úgy, mint a manapság oly népszerű stand-up stílusra. A másik közös vonás, hogy Petőfi is mindenki számára átélhető érzéseket szólaltat meg, így előszeretettel használja a beszélő neveket, szereplői, karakterei mulatságosak, szerethetőek. A Bessenyei színkör a felhőtlen szórakoztatás mellett törekszik a kor, és Petőfi költészetének bemutatására az általános és középiskolások valamint felnőttek számára.

A Bessenyei színkör darabját a Czirbusz Piroska Emlékére a Hódmezővásárhelyi Művészetekért Közalapítvány 100.000,- Ft-tal támogatta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: