Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Április 27. 12:45, szerda | Helyi
Forrás: Elek András szervező

A feltámadás ünnepe Szabadkán

A feltámadás ünnepe Szabadkán

\"Minden szem kíváncsian szegeződött a Szegedi út és a Zombori út felé, ahonnan a magyar katonákat várták.\" - írta a Vásárhely Népe című napilap 1941. április 12-i, szabadkai tudósításában.

„A magyar honvédség, sorai közt a mi vásárhelyi fiaink is, az ünnep [Húsvét] szombatján vonultak be a Bácska fővárosába, Szabadkára.”- olvasható a cikkben. Az 1941. évi eseményeket április 28-án, csütörtökön 18:30 órai kezdéssel mutatják a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

A 75 évvel ezelőtti pillanatokat megörökítő lapszámban arról is lehet olvasni, hogy milyen „idegtépő” izgalomban élte meg Nagypéntek éjszakáját a város magyarsága. A visszavonuló szerbek lövöldöztek és aknákat robbantottak, de mire a nap felkelt, Szabadka piros-fehér zöld színekben ragyogott. Előkerültek a több mint két évtizeden keresztül rejtegetett magyar zászlók, azokat kitűzték a házakra, az emberek gomblyukaikban kokárdák díszelegtek. Egy korabeli visszaemlékezés így mutatja be a bevonulást: „A magyar lakosság összegyűlt az utcán. Sokan kis csokrokat osztogattak a honvédeknek. A tehetősebbek kivitték az élelmet, amit húsvétra készítettek. Asztalok kerültek a füves területre, az asztalra sonka, kolbász, tojás. Az asszonyok jól megpakolt kenyérszeleteket készítettek a honvédeknek. Egy-egy katona kiugrott a menetoszlopból, és felkapott egy jól megrakott kenyérszeletet. […] Ennek az idilli hangulatnak hamar vége lett, mert lövöldözés hallatszott…” A pályaudvarért folytatott harcokban esett el a 3. zászlóalj kötelékéből Imre Pál szakaszvezető, Hódmezővásárhely városának első hősi halottja.

Szabadka 1941. évi felszabadulásának történetét, valamint a vásárhelyi egység harcait Dr. Mészáros Zoltán szabadkai levéltáros, Kovács Ferenc magánkutató és Vincze Gábor történész tárja az érdeklődők elé holnap este fél 7-kor a BFMK-ban.

A Történelmi Vitézi Rend szervezésében, május 1-jén a Magyar Királyi Hunyadi János 9. Honvéd Gyalogezred III. zászlóaljának vásárhelyi visszafogadási ünnepségét idézik meg vasárnap 10 órakor a Kossuth téren.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás