Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Január 12. 12:39, hétfő | Helyi
Forrás: Elek András-szervező

A Don-kanyar hőseiért zúgtak a harangok

A Don-kanyar hőseiért zúgtak a harangok

Az 1943. évi doni áttörés előestéjén gyászmisével emlékeztek a keleti front százhúszezer magyar áldozatára vasárnap este a Szentháromság templomban, Hódmezővásárhelyen.

A gyászszertartás végén percekig zúgtak a harangok, majd a belvárosi templom előtti keresztnél gyújtottak mécseseket a Történelmi Vitézi Rend tagjai az orosz hadszíntéren hősi halált halt 113 vásárhelyi emlékére.

1943. január 12-én reggel megremegett az ég és a föld a Don partján; az urivi halálkanyarban pergőtűzzel indult meg a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg állásai ellen. A Don-kanyarnál a magyar történelem legtöbb áldozatot követelő veresége következett be: a kétszázezres seregből 120 ezren, köztük 113 hódmezővásárhelyi soha nem tért haza. A II. világháború keleti-hadszínterén elesettek, megsebesültek és fogságba esettek lelki üdvért Németh László esperes celebrált gyászmisét vasárnap este a Belvárosi Katolikus Templomban. A plébános János evangéliumából idézte, miszerint "nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért". Kovács Ferenc, a Történelmi Vitézi Rend tagja a Don "elhallgatott" hőseinek, mint Zetényi Csukás Kálmán alezredes és Oszlányi Kornél vezérőrnagy tetteit emelte ki a Don-kanyar hősei előtt tisztelgő gyertyagyújtáson.

Hódmezővásárhely városa január 12-én 10 órától a Hősök terén álló második világháborús emlékműnél rendez megemlékezést, melyen Miklós Péter történész, az Emlékpont intézményvezetője mond beszédet, imát mond Dudás Ferenc református tábori lelkész. A rendezvényen közreműködik a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.