Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Április 30. 10:19, szerda | Helyi
Forrás: Elek Andrása Trianon Társaság tagja

A Délvidék 1941. évi visszatérésére emlékeznek

A Délvidék 1941. évi visszatérésére emlékeznek

Délvidék visszacsatolására és a vásárhelyi honvédek hazatérésére emlékezik május 1-jén, csütörtökön 17 órától a Trianon Társaság és a Történelmi Vitézi Rend Hódmezővásárhelyen.

A két világháború közötti revízió beteljesülése képpen - a Felvidék,Kárpátalja, Észak-Erdély és a Székelyföld visszatértét követően - 1941 áprilisában foglalta vissza a Magyar Királyi Honvédség az 1918. november elején megszállt, majd a trianoni diktátum által elcsatolt Bácskát, valamint a Drávaszöget, Muraközt és Muramelléket - összefoglaló nevén a Délvidéket. A Magyar Királyság területe 11 ezer négyzetkilométerrel, lakosságának száma1,1 millió fővel gyarapodott. Az ország 1920-ban megszabott területe a többi visszacsatolt résszel együtt majdnem megkétszereződött; a 172.149 km2nagyságú állam lakossága 1941 nyarán 14.669.128 fő volt. Az 1941. évi hadműveletekben részt vettek a Vásárhelyen állomásozó Magyar Királyi Hunyadi János 9. Honvéd Gyalogezredének III. zászlóaljának katonái is.

A megszállás során szabályos harc fejlődött ki a visszamaradt csetnikcsoportok és a vásárhelyi honvédek között. Az élen haladó 39/III. zászlóalj Szabadkára bevonuló kötelékei félórás tűzharcban tudták elhallgattatni aki vonult jugoszláv hadsereg által felrobbantott pályaudvar romjai közül és a közeli házakból tüzelő ellenállókat. Egy ilyen csetnik támadásban halt hősi halált a 3. zászlóalj kötelékéből a sóshalmi Imre Pál szakaszvezető, akit Szabadkán temettek el. A Délvidék megszállása április 13-án fejeződött be és a korabeli újságok megfogalmazása alapján "Vásárhely fiai, meg a többi magyar hős katonák a Magyarország testéből Trianonban levágott darabot visszaszerezték és a régi szent határra tűzték ki a diadalmas magyar zászlót".

A honvédek '41 május elsején tértek vissza állomáshelyükre. A hazatérőkatonákat már az algyői hídnál fogadták, s egészen a Kossuth-térig kísérték négy diadalkapu alatt Kopáncs, Kishomok és Vásárhely lakosai. A korabeli leírások szerint annyi virágot még soha nem láttak Vásárhelyen, hiszen bokáig járt az orgonában a város közönsége és a hős fiúk csapatait valósággal virágerdővel árasztotta el. A Szabadkát elfoglaló vásárhelyi katonák elhozták a 22 esztendős trianoni határkövet és elhelyezték a Kossuth téri Hősi emlékmű elé. A város hősi halottjának, Imre Pál hazahozatalára gyűjtés indult a Hódmezővásárhely polgármestere felhívására.

A város díszsírhelyet adományozott részére, és temetése napján, június 1-jén több mint tízezer ember sereglett föl búcsúztatására a Kossuth téren. Az 1911-ben született Imre Pál emlékét a mai napig márványtábla őrzi a sóshalmi olvasókörben, sírját születésének centenáriumára újította fel a Történelmi Vitézi Rend.

Visszatérés a Délvidékről

Holnap 17 órakor, a Kossuth téren kezdődő megemlékezést követően, ahol ismét felállítják a vásárhelyi honvédek által egykor zsákmányolt határkő mását.

17.45 órakor a Kincses temetőben Imre Pál szakaszvezető, a délvidéki bevonulás vásárhelyi hősi halottjának sírjához várják a szerevezők néma főhajtásra az emlékezőket.

A programsorozat zárásásaként a 18.30 órakor a tabáni templomban tartanak istentiszteletet az elesett katonák lelki üdvéért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.