Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Szeptember 30. 14:00, szerda | Belföld
Forrás: GYSEV Zrt., MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

150 éves a Sopron–Szombathely–Nagykanizsa vasútvonal

150 éves a Sopron–Szombathely–Nagykanizsa vasútvonal

Idén 150 éve, 1865 szeptemberében indult meg a vasúti közlekedés a Sopron–Szombathely–Nagykanizsa vasútvonalon.

A jubileum alkalmából több helyszínen is emléktáblát avatott a két üzemeltető vasúttársaság, a MÁV Zrt. és a GYSEV Zrt.

Az összesen 164 kilométer hosszú Sopron–Szombathely–Nagykanizsa vasútvonalat 1865. szeptember 20-án adták át, a vonatforgalom szeptember 21-én indult meg. A vonal munkálatait a „Császári és Királyi Szabadalmazott Déli Állam-, Lombard-Velencei és Közép-Itáliai Vasút Társaság”, ismertebb nevén a Déli Vasút társaság végezte.

A vasútvonalon az átadást követően először a Déli Vasút társaság 511-es számú gőzmozdonya haladt végig, melynek megengedett pályasebessége 65 km/óra volt. A vasútvonal a kezdetektől fontos részévé vált a Bécset, illetve Pozsonyt és az Adria-tenger kikötőit összekötő vasúti korridornak.

A vasútvonal átadásának 150 éves jubileuma alkalmából Sopronban, Bükön, Szombathelyen és Nagykanizsán is emléktáblát avattak a vasútállomásokon. A GYSEV Zrt. és a MÁV Zrt. különvonatot indított, mely Sopronból Szombathelyen át Nagykanizsáig közlekedett. A szombathelyi ünnepségen a vasútvonal történetének fontosabb momentumait megörökítő fotókból láthattak összeállítást a résztvevők.

Az ünnepségen Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a 19. század második felében robbanásszerűen fejlődött a térségben a vasút, ez pedig alapjává vált a nyugat-dunántúli régió gazdasági fejlődésének és biztos megélhetést teremtett a vasutas szakma képviselőinek. Kövesdi Szilárdot követően Lukács György, a MÁV szombathelyi területi igazgatója emlékezett meg a 150 éves múltról, és bemutatta a vonal tervezett fejlesztését, ami jól szolgálja majd a térség további fejlődését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során