Városlista
2022. október 7, péntek - Amália

Hírek

2015. Február 11. 16:15, szerda | Belföld
Forrás: MÁV Zrt.

Zarándokvonat Rákóczi-mozdonnyal a csíksomlyói búcsúba

Zarándokvonat Rákóczi-mozdonnyal a csíksomlyói búcsúba

Négynapos útra hív a MÁV-START és a Kárpáteurópa Utazási Iroda, a mozdony díszítésére bárki pályázhat.

Idén tavasszal nyolcadszor közlekedik Csíksomlyó Expressz-Székely Gyors Magyarországról a csíksomlyói pünkösdi búcsúba. A Kárpáteurópa Utazási Iroda által szervezett, 2015. május 22-én induló Össznemzeti Zarándokvonatot a négynapos erdélyi út során a MÁV-START mozdonya fogja vontatni. A mozdonymatrica tervezésére február végéig lehet pályázni, II. Rákóczi Ferenc történelmi szerepét ábrázoló grafikával.

2015. május 22-25. között nyolcadik alkalommal közlekedtet Össznemzeti Zarándokvonatot a MÁV-START Zrt. és a Kárpáteurópa Utazási Iroda Erdélybe. A csíksomlyói pünkösdi búcsúba induló Csíksomlyó Expressz-Székely Gyors a vasúttársaság által biztosított, TRAXX típusú mozdonnyal az élen járja végig a négynapos utat.

A szervezők a korábbi évekhez hasonlóan a mozdony külső díszítésével igyekeznek még felejthetetlenebbé tenni az utazást. A grafika természetesen idén is a magyarok történelméhez kapcsolódik: ezúttal Rákóczi-mozdony vontatja majd a szerelvényt egészen a Rákóczi-várig, az ezeréves határra. A mozdony matricázása II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem halálának 280. évfordulója alkalmából, az ő tiszteletére történik.

A gép feldíszítésére az utazási iroda – „II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem, és Rákóczi-mozdony a Rákóczi-várnál” témacímmel – nyilvános grafikai pályázatot hirdetett, amelyen bárki részt vehet, akár a határon túlról is. A pályázatok beküldési határideje február utolsó napja, az eredményhirdetést március elején tartják. A nyertes másodmagával részt vehet az idei utazáson – mozdonyparaméterekről és további részletekről a +36-1/368-6296-os telefonszámon, a www.karpateuropa.hu weboldalon és a karpateuropa@karpateuropa.hu e-mail címen lehet tájékozódni.

Az elmúlt évek – Széchenyi-, Liszt-, Aranycsapat- és Hunyadi-mozdonyok által vontatott – zarándokvonatain mintegy nyolcezer utas tett meg összesen csaknem húszezer kilométert. Az idei szervezés újdonságai közé tartozik egy megemlékezés a madéfalvi veszedelem emlékművénél, és egy módosított útvonal hazafelé Wass Albert regény-helyszínén (Dés), Wesselényi Miklós városán (Zsibó), Károli Gáspár szülőhelyén (Nagykároly) keresztül.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 06. 16:40, csütörtök | Belföld

Menczer: felkészültünk a télre, Magyarország energiaellátása biztosított

Felkészültünk a télre, Magyarország energiaellátása biztosított - jelentette ki Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára csütörtökön, Cegléden.

2022. Október 06. 13:18, csütörtök | Belföld

Munkálatok miatt hétfőtől lezárások lesznek az M1-esen, az M3-ason és az M7-esen

Október 10-étől várhatóan november közepéig lezárások mellett újítják fel az M1-es, az M3-as és az M7-es autópályák különböző szakaszait - közölte a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

2022. Október 06. 13:16, csütörtök | Belföld

Agrárminiszter: folyamatos a lakossági tűzifaigények kiszolgálása

Folyamatosan szolgálják ki a lakossági tűzifaigényeket és növelik a termelési kapacitást az erdőgazdaságok - közölte Nagy István agrárminiszter, a minisztérium csütörtöki közleménye szerint.

2022. Október 06. 13:09, csütörtök | Belföld

Elfogták az embercsempészt, aki 49 migránst szállított

Ajka külterületén tartóztatták fel a rendőrök a migránsokat szállító embercsempészt.