Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2017. Május 23. 16:15, kedd | Helyi
Forrás: Szöveg és fotó: honvedelem.hu/Szűcs László

Zarándoklaton járt a vásárhelyi katonazenekar

Zarándoklaton járt a vásárhelyi katonazenekar

Május végén tartották az 59. Nemzetközi Katonai Zarándoklatot a franciaországi Lourdes-ban.

A rendezvényen részt vett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekara is.

A francia-spanyol határ közelében, a Pireneusok hegység vonulatai között fekvő Lourdes a katolikus hívők egyik legismertebb kegyhelye. Eredete 1858-ig nyúlik vissza, amikor a település melletti Massabielle-sziklafal barlangmélyedésében a 14 éves Bernadette Soubirous-nak tizennyolc alkalommal jelent meg Szűz Mária.

A barlangban található forrásnak csodatévő erőt tulajdonítanak, és már a 19. században is tízezrek látogatták évente. A katonai zarándoklatok 1958-ban kezdődtek meg, magyar katonák először 1991-ben vettek részt a nemzetközi rendezvényen, hivatalosan pedig 1994 óta képviselteti magát a Magyar Honvédség a minden év májusában megtartott zarándoklaton.
Az idei rendezvényen közel 13 ezer katona és nagyszámú civil vett részt, több mint 40 országból. Magyarországról 93 zarándok - többségében katonák - érkezett, akiket ezúttal az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekara kísért el Kovács István őrnagy, karmester vezetésével Lourdes-ba.

A közel kétezer méter hosszú úton- amit 1912-ben kezdtek el építeni -115 darab, két méter magas szobor ábrázolja a keresztút tizennégy állomását. Érdekesség, hogy a tizedik stációt Magyarország adományából készítették el 1912-ben. Ezt kétnyelvű, magyar koronás címeres bronztábla jelzi is. A részvevők mind a 14 stációnál elmélkedő imádságokat mondtak, a keresztet a zarándokok egymást váltva vitték.

A városban a részt vevő országok zarándokait kísérő zenekarok - köztük a hódmezővásárhelyi katonazenekar is - koncertekkel, valamint látványos gyepshow-kkal szórakoztatták több helyen is az érdeklődőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a

2024. Április 30. 19:14, kedd | Sport

Gender Tamás Junior a Circuit Du Val D\'Argenton versenypályán versenyzett

Sok nehézség ellenére is elődöntőben a franciaországi Európa-bajnokságon!