Hírek
2020. Augusztus 10. 15:46, hétfő |
Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs
Workshop eleink konyhatechnikáiról

Nyarat tettek el télire
Az élelmiszer-tartósítás hagyományos módszereiről szólt a Tornyai János Múzeum munkatársai szervezésében a Népművészeti Tájházban megrendezett Nyári konyha programsorozat második foglalkozása, amelyen a résztvevők zöldséget fermentáltak és házi fűszersót is készítettek.
Amikor a családok még nem használtak hűtőszekrényt, számos más módját alkalmazták az élelmiszerek tartósításának. Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója ezek között említette a sózást, a füstülést és az aszalást, s az egyik legfiatalabb módszert, a gyümölcsök tartósítását cukros befőzéssel. Utóbbit csak az első világháború után kezdték széles körben alkalmazni, amikor már a kristálycukrot ipari módszerekkel, elérhető áron állították elő.
A szombati workshop résztvevői a ma egyre kedveltebbé váló fermentálással tartósítottak zöldségeket. Ez a módszer nagy múltra tekint vissza, például savanyúkáposztát és vizes uborkát is így készítettek elődeink. A megtisztított zöldségeket és fűszereket sóoldatba helyezték, amelyben levegőtől és napfénytől elzártan elindul a tejsavas erjedés. A folyamat eredményeként a zöldségek nem romlanak meg, viszont táp- és ásványi anyagaik, vitaminjaik megmaradnak, s emellett emésztésük is könnyebbé válik.Anéprajzkutató felhívta a figyelmet, hogy bár így egészséges élelmiszer készíthető, a savanyított termékeket bizonyos emésztőrendszeri megbetegedésben szenvedők csak elővigyázatosság mellett fogyaszthatják.
A nyári ízek megőrzésének másik módját is megismerték a workshop résztvevői. Molnárné Balázs Zsuzsa, a Tornyai János Múzeum restaurátora vezetésével természetes ételízesítőt készítettek. A bevált recept – amely a különféle zöldségeket szintén sóval tartósítja – húsokhoz, levesekhez és szószokhoz is kiválóan használható.
Az interaktív délutánon nemcsak a régi tudás elevenedett fel, de az egykori társasmunkák hangulata is.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Március 19. 07:58, szerda | Helyi
Erdő Péter kezdeményezte Ervin Gábor, a nyilasok által meggyilkolt vértanú pap boldoggá avatását
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek kezdeményezte Ervin Gábor, a nyilasok által 1944-ben meggyilkolt katolikus pap, embermentő boldoggá avatását vértanúság címén.
2025. Május 02. 09:50, péntek | Sport
MOL Magyar Kupa - Hétfőn indul a jegyértékesítés a fináléra
Hétfőn 10 órától kezdődik a jegyértékesítés a labdarúgó MOL Magyar Kupa május 14-i fináléjára, amelyben a tavalyi évhez hasonlóan a Ferencváros és a címvédő Paks találkozik a Puskás Arénában.
2025. Május 02. 09:50, péntek | Belföld
Agrometeorológia: nagy szükség lenne a májusi esőre
Az Alföldön és a Kisalföldön nagy területen száraz a talaj, ezért rendkívül nehezen kel a vetés; a jövő hét elején ugyan a lehűlés mellett érkezik több-kevesebb csapadék, de területi eloszlása ismét egyenetlennek ígérkezik
2025. Május 02. 09:49, péntek | Belföld
Idén már 21 kutyabarát strand és fürdetőhely várja országszerte a kutyásokat
Gyarapodott a hazai kutyabarát strandok száma: tíz éve csak 8, idén már 21 kutyabarát strand és fürdetőhely várja országszerte a kutyásokat, ami jól mutatja a kutyabarát helyek iránti igény jelentős növekedését