Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2020. Augusztus 10. 15:46, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs

Workshop eleink konyhatechnikáiról

Workshop eleink konyhatechnikáiról

Nyarat tettek el télire

Az élelmiszer-tartósítás hagyományos módszereiről szólt a Tornyai János Múzeum munkatársai szervezésében a Népművészeti Tájházban megrendezett Nyári konyha programsorozat második foglalkozása, amelyen a résztvevők zöldséget fermentáltak és házi fűszersót is készítettek.

Amikor a családok még nem használtak hűtőszekrényt, számos más módját alkalmazták az élelmiszerek tartósításának. Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója ezek között említette a sózást, a füstülést és az aszalást, s az egyik legfiatalabb módszert, a gyümölcsök tartósítását cukros befőzéssel. Utóbbit csak az első világháború után kezdték széles körben alkalmazni, amikor már a kristálycukrot ipari módszerekkel, elérhető áron állították elő.

A szombati workshop résztvevői a ma egyre kedveltebbé váló fermentálással tartósítottak zöldségeket. Ez a módszer nagy múltra tekint vissza, például savanyúkáposztát és vizes uborkát is így készítettek elődeink. A megtisztított zöldségeket és fűszereket sóoldatba helyezték, amelyben levegőtől és napfénytől elzártan elindul a tejsavas erjedés. A folyamat eredményeként a zöldségek nem romlanak meg, viszont táp- és ásványi anyagaik, vitaminjaik megmaradnak, s emellett emésztésük is könnyebbé válik.Anéprajzkutató felhívta a figyelmet, hogy bár így egészséges élelmiszer készíthető, a savanyított termékeket bizonyos emésztőrendszeri megbetegedésben szenvedők csak elővigyázatosság mellett fogyaszthatják.

A nyári ízek megőrzésének másik módját is megismerték a workshop résztvevői. Molnárné Balázs Zsuzsa, a Tornyai János Múzeum restaurátora vezetésével természetes ételízesítőt készítettek. A bevált recept – amely a különféle zöldségeket szintén sóval tartósítja – húsokhoz, levesekhez és szószokhoz is kiválóan használható.

Az interaktív délutánon nemcsak a régi tudás elevenedett fel, de az egykori társasmunkák hangulata is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.