Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. November 16. 18:22, kedd | Helyi
Forrás: Elek András Tornyai János Múzeum

Vitézségből példát

Vitézségből példát

Előadás háborús hőstettekről a Tornyai-múzeumban

Az első világháború frontjain Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett hódmezővásárhelyiek történeteiről hallhatnak előadást a Tornyai János Múzeumba november 18-án ellátogatók. Csütörtökön öt órától Kovács Ferenc helytörténeti kutató tucatnyi hőstettet mutat be a Nagy Háborúból a vásárhelyi közgyűjtemény A vitézavatás száz éve kiállításának termeiben.

A Vitézségi Érem az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legjelentősebb háborús kitüntetése volt, amelyet a legénységi és tiszthelyettesi állomány tagjai szerezhettek az ellenséggel szembeni kimagasló tetteik elismerésére. Az első világháborút követően alapított Vitézi Rend tagságába történő felvétel egyik feltétele volt, hogy az érdemszerzőnek legalább nagyezüst, azaz 1. osztályú Ezüst Vitézségi Éremmel kellett rendelkeznie. Kovács Ferenc csütörtöki előadásában olyan vásárhelyi születésű vagy itt letelepedett honvédek élet- és háborús történeteit ismerhetik meg az érdeklődők, akik a legmagasabb, azaz az Arany Vitézségi Érem birtokosaivá váltak.

Az első nyilvános vitézavatáson, 1921. augusztus 21-én a rend tagságába fogadták a vásárhelyi Nagy Ede tartalékos hadnagyot, aki az olasz hadszíntéren, a Piave partján nyújtott hősiességével érdemelte ki az arany fokozatú hadikitüntetést. A több rohamban is résztvevő, „oroszlán módjára küzdő” katonát három lövés is érte a Montello elleni támadásnál, melynek következtében súlyosan megsebesült és a későbbiekben rokkanttá vált. A jelenlegi kutatások szerint további 11 katonáról ismert, hogy hódmezővásárhelyiként ezen érdemrendet elnyerték. A múzeumban látható kiállításon vitéz Darvassy István festőművész emblematikus, az országgyarapító kormányzót ábrázoló egészalakos portréja is helyet kapott, azt viszont kevesebben tudják az alkotóról, hogy 1915 húsvét hétfőjén egy nagy erejű orosz betöréssel szemben tartotta szakaszával védőkörletét, és kézigránátharcban akadályozta meg a szomszédos lövészárkok elfoglalását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.