Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Szeptember 16. 09:59, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Visszakerült eredeti helyére a „Vasúti Szűzanya”

Visszakerült eredeti helyére a „Vasúti Szűzanya”

Hét évtized után visszakerült a sümegi vasútállomás felvételi épületének falára a város kegyhelyének szobrát ábrázoló Fájdalmas Szűzanya dombormű.

Az alkotás visszahelyezése és megáldása alkalmából Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója tartott ünnepi beszédet.

A hétvégi búcsú kísérőeseményén P. Barsi Balázs, a Sümegi Sarlós Boldogasszony Ferences Kegytemplom igazgatója megáldotta a kommunista diktatúra elől megmentett alkotást. A domborművet Mindszenty József bíboros 1948-ban megszentelte, de az ötvenes évek elején azt eltávolították és a kibontakozó vörös terror pusztítása elől hosszú évtizedekre elrejtették. A relief eltávolításának és elrejtésének körülményei nem ismertek, csak annyi bizonyos, hogy a hosszú ideig pincében rejtegetett és a nyolcvanas évek végén előkerülő művet 1991-ben a ferences kegytemplom fogadta be. Ekkor helyezték az ábrázolást a templom oldalsó bejárata közelébe. A kegytemplom vezetése nemrégiben felajánlotta, hogy az alkotást visszaadja a vasúttársaságnak annak érdekében, hogy az visszakerülhessen eredeti helyére, a sümegi állomás felvételi épületének homlokzatára.

A minden évben megtartott Fájdalmas Szűzanya főünnepre idén a Misszió Tours szervezésében különvonattal érkeztek a zarándokok. A szervezett zarándoklat felidézte az ún. „filléres” vonat emlékét is, hiszen a búcsúra utoljára 1948-ban érkeztek különjárattal a hívők.

A vasútállomásra érkezőket P. Reisz Pál ferences atya köszöntötte. Az alkotás visszahelyezése alkalmából Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója mondott ünnepi beszédet.

A vasúttársaság vezetője kiemelte, hogy kommunista diktatúra „változatos módszerekkel irtott mindent, amit ez az ország alkotott és őrzött: hagyományt, hitet, nemzeti vagyont, így a vasutat is.” „A több évtizedes pusztítás nyomait még ma is viselő vasút újra fejlődik, halad a korszerűsítés útján és építkezik az újra felfedezett értékek mentén. A vasútnak egyszerre kell megfelelnie a modern kor követelményeinek és felszámolni a fél évszázados elhanyagoltság jeleit, kijavítani az elszenvedett károkat. Az emberfeletti munkában reményt ad, hogy, … a dombormű ma újra eredeti helyén fogadja a településre vonattal érkezőket.” – tette hozzá MÁV elnöke.

A vasúttársaság vezetője köszönetét fejezte ki azoknak a jóakaratú embereknek, akik bátran kockázatot vállaltak a dombormű megmentésével, és köszönetet mondott a ferences szerzetesi közösségnek azért, hogy a rendszerváltást követően befogadták és megőrizték az alkotást.

A domborművet P. Barsi Balázs, a Sümegi Sarlós Boldogasszony Ferences Kegytemplom igazgatója áldotta meg a 650 fős zarándokcsoport jelenlétében. A zarándokok ezt követően részt vettek Székely János szombathelyi megyéspüspök által celebrált, szabadtéri szentmisén.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.