Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Szeptember 27. 15:05, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/MTI Fotó: Krizsán Csaba

Világszínvonalú tésztagyárat avattak Gyermelyen

Világszínvonalú tésztagyárat avattak Gyermelyen

Felavatták csütörtökön a Gyermelyi Zrt. 7,2 milliárd forintos beruházással épült új tésztagyárát, amelyhez a magyar kormány 2,4 milliárd forint támogatást nyújtott.

Az új részlegben évente 70 ezer tonna tésztát állíthatnak elő, ezzel megduplázzák a termelés kapacitását.

A telephelyen tartott átadó ünnepségen Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta, a kormány támogatja azon társaságok fejlesztéseit, amelyek méreteik miatt kimaradnak más támogatási lehetőségekből. A vállalat a Nagyvállalati beruházási támogatási program forrásaiból kapott vissza nem térítendő állami támogatást az új tésztagyár építéséhez.

A 2015 óta futó programban 91 beruházási szerződést kötöttek, a fejlesztések összege elérte a 130 milliárd forintot, és a beruházások 2000 új munkahelyet teremtettek - ismertette a miniszter.

Varga Mihály a KSH legfrissebb, csütörtöki foglalkoztatási adatait idézve elmondta, Európában ma csak Német- és Csehországban kisebb a munkanélküliség a magyarországinál. Míg 2010-ben 3,7 millió ember dolgozott, ma a 4,5 millióhoz közelít a foglalkoztatottak száma, így "nem illuzórikus az az elképzelés, hogy tíz év alatt egymillió emberrel többen dolgozzanak az országban" - fogalmazott a miniszter.

Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a meglévő tésztagyár mellé felépült új üzem egy automata magasraktárral is bővült, amely 11 600 raklap befogadására alkalmas. A gyár kapacitása meghaladja a magyarországi tésztafogyasztás méretét, egy európai szinten is jelentős, a leghatékonyabbak közé tartozó tésztagyár kezdte meg most a működését.

Pósfai Csaba gyárigazgató ismertette: az új üzemben a régi gyárhoz képest 37 százalékkal csökkent a gázfogyasztás, 22 százalékkal kevesebb áramot használnak, és egy dolgozó által egy munkaóra alatt előállított termék mennyisége 334 kilóról 543 kilogrammra növekedett. A beruházással 35-telnőtt a vállalatcsoportnál dolgozó munkavállalók száma.



A vállalatcsoportnál a tésztagyári fejlesztésen túl 2018-ban befejeződött egy további 2 milliárd forintos önerős beruházás, amelynek keretében új takarmánygyár kezdte meg működését. A 60 ezer tonna évi kapacitású, korszerű takarmánygyár szolgálja ki az általuk tartott 540 ezer tojótyúk táplálékigényét, és megteremti a lehetőséget a tojástermelés bővítéséhez.

A Gyermelyi Vállalatcsoport Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalkozása. A fő termékei: a tészta, a liszt és a tojás. A cégcsoport teljesen zárt vertikumot működtet, termékeit Európában is egyedülálló módon az alapanyag-termeléstől kezdve kontrollálja.

A társaság három tojófarmon évente 140 millió tojást termel, amelynek felét értékesíti, a másik felét friss tojásként a tésztagyárban használja fel. Két korszerű malomban évente 140 tonna tonna gabonát őrölnek meg, ezzel a magyar lisztpiacon is meghatározó szereplők.

A gabonaőrléshez a 8600 hektáron gazdálkodó növénytermesztési ágazat biztosítja a hátteret. A vállalatcsoport a saját növénytermesztés mellett évtizedek óta integrációt működtet, több mint 250 magyar búzatermelő partnernek biztosít felvevőpiacot, ezzel a saját művelésű területeken túl 17 000 hektárnyi területet integrál rendszerébe.

A cégcsoport 530 embert foglalkoztat. Az elmúlt öt évben több mint 14 milliárd forintot fordítottak beruházásokra, ebből 9 milliárd forintot 2017-ben. A társaság 2017-es konszolidált árbevétele meghaladta a 22 milliárd forintot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során