Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Május 10. 10:31, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Világháború helyett hidegháború

Világháború helyett hidegháború

A Győzelem Napjáról az Emlékpontban

A második világháborút Európában lezáró Győzelem Napjáról tartott rendhagyó történelemórát a hódmezővásárhelyi Emlékpontban helyi diákoknak május 9-én Miklós Péter történész, az intézmény vezetője, aki szólt a történelmi eseményhez vezető út áldozatairól és máig tartó hatásairól is.

A történész a Szent József Katolikus Általános Iskola és a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola nyolcadikosainak tartott órán elmondta: ezt a napot Moszkvában a mai napig jelentős külsőségek között ünneplik, de más tartalommal emlékeznek meg róla Európában és ismét másként a közép-kelet európai államokban.

Németországgal a szövetséges hatalmak 1945. május 7-én írták alá a fegyverszüneti egyezményt, akik akkor már egy hete elfoglalták Berlint, így Németország kénytelen volt feltétel nélkül megadni magát. A dokumentum május 8-án lépett életbe, amely az időeltolódás miatt Moszkvában már kilencedikére esett, ezért lett a Szovjetunióban és az általa elfoglalt területeken ez a Győzelem Napja.

Nyugat-Európa nagy része az angolszász szövetségesek által szabadult fel a náci megszállás alól, míg Közép- és Kelet-Európa egy deffenzíva keretében került szovjet megszállás alá, felváltva a német inváziót. Miklós Péter emlékeztetett: Németország 1941-ben indított háborút a Szovjetunió ellen, amely során csapatai egészen Moszkva alá jutottak, azonban a kocka fordult és mintegy két év leforgása alatt a szovjet csapatok Berlinig jutottak az általuk használt terminológia szerinti Nagy Honvédő Háború során.

Az előadó rámutatott: a második világháború során 75 millióan vesztették életüket – ez a mai Magyarország lakosságának mintegy nyolcszorosa –, s az áldozatok jelentős része polgári személy volt. A győzelemnek bár óriási emberi ára volt, azonban megoldást mégsem hozott. Miközben 1945-ben megkezdődött a nácizmus és a fasizmus maradványainak felszámolása, a világ egy részén egy másik totalitárius diktatúra, a kommunizmus épült ki a Szovjetunió vezetésével és kezdetét vette a hidegháború. Az antidemokratikus szovjet állam ellensége volt a nyugati polgári demokráciáknak és ez a szakadás egészen a kilencvenes évek elejéig helyi háborúkkal, kémhistóriákkal, atombombával és fegyverkezési versennyel folyt, de hatásai napjainkban is érezhetők. Elég csak a mai ukrajnai helyzetre gondolni, ahol Oroszország a második világháború végén megszerzett geopolitikai pozícióit igyekszik megtartani.

Miklós Péter hangsúlyozta, hogy a huszadik század történelmi eseményei az 1890-es évektől napjainkig egységes folyamatot alkotnak, így a két világháború nem szemlélhető önmagában, s velük napjaink világpolitikai jelenségei is kapcsolatban vannak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:45, szombat | Sport

A Veszprém kilenc góllal nyerte meg a Szeged elleni rangadót

A címvédő Telekom Veszprém házigazdaként 36-27-re legyőzte a Szegedet a férfi kézilabda NB I péntek esti rangadóján.

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.