Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. November 02. 20:04, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Viharos széllel és zivatarokkal jön a hidegfront

Viharos széllel és zivatarokkal jön a hidegfront

Az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga figyelmeztetést adott ki az egész országra vasárnapra. Elsősorban a viharos szélre hívják fel a figyelmet a szakemberek, de lesz, ahol hajnalban köd nehezíti a közlekedést és egy-egy zivatar is lehet. Vasárnap délelőtt, délben a Kisalföld és Alpokalja területén a megerősödő délnyugati szelet már 60 km/h feletti, viharos lökések kísérhetik.

A met.hu figyelmeztetése szerint vasárnapra virradó éjszaka főként északon, északkeleten képződhet ismét sűrű köd, de délelőtt már javulnak a látási viszonyok.

Vasárnap délután viharos széllel és átmenetileg intenzív csapadékkal markáns hidegfront érkezik északnyugat felől, ami estére, késő estére át is vonul az országon. Az északnyugatira forduló szelet kísérő legerősebb lökések várhatóan több helyen is elérik a 65-80 km/h-t. Főképpen a Dunántúlon a front mentén helyenként zivatartevékenység is valószínű.

Éjszaka délen és keleten is megszűnik a csapadék, és átmenetileg nagyobb területen csökken a felhőzet. Elsősorban az északi megyékben köd képződik. Vasárnap hosszabb napos időszakok inkább csak délnyugaton, délen várhatók, ezzel szemben északkeleten, északon általában sok lesz a felhő. Főként a délutáni óráktól egyre többfelé ered el az eső, helyenként zivatarok is kialakulnak. A déli, délnyugati szél megélénkül, ma napközben a Dunántúlon, vasárnap délelőtt keleten is megerősödik, majd délutántól a szél északnyugatira fordul, és sokfelé viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7, 14 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 17, 23 fok között, az Északi-középhegység térségében 15, 16 fok körül várható.

Csütörtök kivételével általában erősen felhős vagy borult égre számíthatunk. Hétfőn és szerdán szórványosan fordul elő zápor, ugyanakkor kedden sokfelé várható - akár kiadós - eső. A nyugati szél szerdán északon többfelé viharos lesz. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 90 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte 8, 13, majd 3, 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 9, 16 fok között várható.

Vasárnap estig melegfront jellegű hatás várható. A különösen érzékenyeknél előfordulhat fejfájás, migrén, álmatlanság. Ingadozhat a vérnyomás. A lázas állapotok, illetve a gyulladásos és fertőző betegségek fellépése gyakoribb lehet. Csökkenhet a koncentrálóképesség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk