Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Május 14. 20:10, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Vihar - Csütörtökre az egész országra figyelmeztetéseket adtak ki

Vihar - Csütörtökre az egész országra figyelmeztetéseket adtak ki

Egy megyére elsőfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat a várható sok eső, viharos szél, illetve heves zivatar miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Hajdú-Bihar megyére nem adtak ki másodfokú figyelmeztetést, de a várható felhőszakadás, heves zivatar, sok eső és a viharos szél miatt ott is citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a viharos szél miatt adták ki a narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések a 90 kilométer/órát is meghaladhatják.
A csütörtökön várható jelentős mennyiségű csapadék miatt ugyancsak másodfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére, valamint Budapestre. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 30 milliméter eső hullhat.
Emellett több megyére elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki a várható viharos szél, a heves zivatar, sok eső, illetve felhőszakadás miatt.
A meteorológiai szolgálat azt írta: a legerősebb széllökések csütörtökön lesznek. Az északkeleti megyékben 90-95 kilométer/óra, a Dunántúlon helyenként 100 kilométer/óra körüli szél is lehet. A dunántúli domb- és hegyvidéken, valamint a Balaton térségében még erősebb széllökésekre is számítani kell – hangsúlyozták. Csütörtök késő délutántól, estétől a keleti, délkeleti országrészben fokozatosan mérséklődni kezd a szél.
Emellett csütörtökön általában 15 és 45 milliméter közötti csapadékmennyiség valószínű, helyenként azonban ennél több is hullhat, nagyobb eséllyel a hegyvidéki tájakon, illetve zivatarok környezetében. Továbbá a nap második felében főként a Tiszántúlon alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket esetleg jégeső, viharos szél és nagy mennyiségű csapadék kísérhet.
Az időjárási helyzet alakulását és a veszélyjelzéseket folyamatosan követni lehet az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) honlapjain, valamint a szolgálatok Meteora és VÉSZ elnevezésű mobiltelefonos alkalmazásain.
Az OKF felhívta a figyelmet, hogy már a 70 kilométer/óránál erősebb széllökések faágakat szakíthatnak le, egész fákat dönthetnek ki, amelyek balesetveszélyesek. Az ilyen erejű szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;