Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Május 03. 11:43, szerda | Helyi
Forrás: Szöveg és fotó: Búz Csaba hadnagy

Vezetési gyakorlat Vásárhelyen

Vezetési gyakorlat Vásárhelyen

Misszióba készülő katonáknak tartottak vezetési gyakorlatot áprilisban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A Magyar Honvédségnél előírás, hogy minden gépjármű vezetőjének rendelkeznie kell az adott típushoz szükséges jogosítványon kívül osztályba soroló vizsgával, amelynek célja a katonák felkészítse és kiképezése a technikai eszközök hatékony kezelésére.

Többfajta osztályos fokozat létezik, amelyek között lényeges eltérések vannak, például személyt szállítani - ami a honvédségnél egy jellemző feladat - csak minimum másod osztállyal lehet. A járművezetőknek lehetőségük volt a lejáró fokozatok megvédésére, illetve meghosszabbítására is.

A vizsgára történő felkészítések elméleti és gyakorlati foglalkozásokból álltak. Az első besoroló vizsgájukra készülők a felkésztés elején elméleti oktatást kaptak, ahol megismerkedtek a menetlevél kitöltésével és a biztonságos üzemeltetéséhez szükséges ismereteket is elsajátították. A különböző járművek specialistái a telephelyen statikus foglalkozásokat tartottak és a képzésen résztvevőknek bemutatták a járművek tulajdonságait.


Szepesi Richárd hadnagy, a vezetési gyakorlat vezetője elmondta, hogy a nappali vezetési gyakorlaton a különböző akadályelemekkel (szlalom, tolatás, szűk átjárón való átkelés) nehezített pályán kellett végighaladni.

A hosszú távú vezetés során a járművek oszlopban haladtak, ahol a KRESZ szabályainak betartására és a távolságtartásra kellett figyelnie a járművek vezetőinek. „A több mint kétszáz gépjárművezető közül mindenki sikeresen levizsgázott, ami a tapasztalt oktatóvezetőknek is köszönhető.” - hangsúlyozta a hadnagy.

A három hetes kiképzés során a Koszovóba készülő KFOR 17. váltásának katonái mellett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár gépjárművezetőinek vizsgáztatása is megtörtént.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.