Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 25. 07:11, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Veszélyes lehet az ülésfűtés

Veszélyes lehet az ülésfűtés

A lábszáron jelentkező bőrelváltozással és elszíneződéssel járó úgynevezett pirult bőr (toasted skin) szindrómát okozhat az autóülés-melegítők rendszeres és hosszú ideig tartó használata – figyelmeztetnek szakemberek.

Az Archives of Dermatology című folyóiratban két tanulmány is foglalkozott a közelmúltban a témával. A szakemberek szerint az elváltozást alapvetően az okozza, hogy a bőr hosszú ideig van kitéve magas hő hatásának.

Az ohiói Cincinnati Egyetem orvosi fakultásának bőrgyógyászaként dolgozó Brian Adamst egyik páciense például a lába hátsó részén végigfutó vörös csíkokkal kereste fel. Mint kiderült, a 67 esztendős nő a tél folyamán összesen 130 alkalommal tett 45 perces, és tíz esetben mintegy kétórás utat az autójával, miközben folyamatosan melegítette az ülését.

„Az emberek eleinte gyakran nem hozzák összefüggésbe a bőrkiütéseket a hővel való érintkezéssel, de az elváltozás formája alapján ki lehet találni, hogy valószínűleg az utóbbi okozta a tüneteket”– mondta Jennifer Stein, a New York-i Egyetem Langone Orvosi Központjának bőrgyógyásza, aki nem vett részt a tanulmányokban.

A szakemberek szerint a szindróma inkább csak csúnya és kellemetlen, mint veszélyes. A tünetek pedig maguktól elmúlnak, bár az elszíneződés akár hónapokig is látszódhat. Legegyszerűbben úgy lehet megelőzni, illetve kezelni, ha nem tesszük ki a bőrünket rendszeres és hosszan tartó magas hő hatásának.

Stein szerint a szindróma azért is érdekes, mert jól mutatja a technológiai változásokat: régen a tűzhöz közel ülő embereknél jelentkeztek ezek a tünetek, míg az utóbbi években az íróasztal alatt elhelyezett hősugárzók és az ölben tartott laptopok okoznak hasonló elváltozásokat.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.