Városlista
2022. október 7, péntek - Amália

Hírek

2014. December 09. 15:14, kedd | Belföld
Forrás: MÁV Zrt.

VERSENYFUTÁS A SÍNEKEN

VERSENYFUTÁS A SÍNEKEN

A legendás Árpád sínautóbusz parallel halad a Bécsbe tartó Advent Expressz Élményvonattal.

A hazai vasúti járműgyártás egyik leghíresebb motorkocsija, az Árpád sínautóbusz 80 éves lett idén. Az ünnepségsorozat záró utazásán – majdnem napra pontosan – a típus első menetrend szerinti bécsi útjával egy időben, 2014. december 13-án 6.55-kor indul útnak Budapest-Keleti pályaudvarról a legendás Árpád sínautóbusz. 11 óra 13 perckor érkezik Bécs-Westbahnhof állomásra, ahol a szintén Bécs-Westbahnhofra közlekedő Élményvonat, az Advent Expressz utasai fogadják.

A motorkocsit üzemeltető MÁV Nosztalgia Kft. a 80. évforduló alkalmából idén 5 utazást szervezett az „ünnepelttel” a szabadkai, a pozsonyi és a zólyomi állomásokra. December 13-án az Árpád utolsó évfordulós menete és a MÁV Nosztalgia Budapest-Nyugati pályaudvarról 6.30-kor induló Élményvonata, az Advent Expressz párhuzamosan, egymás melletti vágányokon közlekedik oda úton Ferencváros és Budaörs megállóhely között, délután visszafelé Hegyeshalom és Kimle megállóhely között.

Az Árpád sínautóbuszra két jegytípust válthattak az utasok: normál jegyet párnás osztályon, valamint támogatói részvételi jegyet – amely tartalmaz egy emlékcsomagot, plusz egy törzsutaspecsétet – egyéni támogatási díj befizetésével. A támogatói jegy bevételéből összegyűlt összeget az Árpád motorkocsi üzemben tartására fordítják.

Az egykor megrendelés nélkül, saját kockázatra gyártott motorkocsi honfoglaló vezérünk tiszteletére az Árpád nevet kapta. A GANZ gyár kizárólag első osztályú helyekkel ellátott sínautóbusza első próbaútját 1934. június 4-én tette meg és december 15-én közlekedett először menetrendszerűen. A korszerű szerkezeti megoldások, az esztétikus külső megjelenés és az elegáns belső kialakítás – faburkolat és plüssülések – gyors elismerést vívtak ki, megalapozva a Ganz-gyár motorkocsijainak a világhírnevet.

A magyar történelmi személyiségek nevét viselő gyors sínautóbuszokból 1934 és 1940 között hét darab készült (pályaszámuk: 20-26): Árpád, Előd, Huba, Tas, Szent István, Szent László és Mátyás király. A második világháború viharaiban három megsemmisült, egy külföldre került. Az itthon maradt Előd, Lél és Tas közül a hatvanas évekre már csak a 23. pályaszámú Tas maradt meg: 1958-ig a MÁV szolgálatában állt, majd a GYSEV-hez került, ahol 1973-ig üzemelt. 1975-ben selejtezték. Több mint egy évtizednyi kényszerpihenő után a MÁV Szolnoki Járműjavító Üzeme 1987-ben felújította. A helyreállított jármű – tisztelegve a háborús pusztítás áldozatául esett első motorkocsi emlékére – az Árpád nevet kapta. Pihenőhelye a Magyar Vasúttörténeti Park, ahonnan bel- és külföldi nosztalgiajáratokban közlekedik.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 06. 16:40, csütörtök | Belföld

Menczer: felkészültünk a télre, Magyarország energiaellátása biztosított

Felkészültünk a télre, Magyarország energiaellátása biztosított - jelentette ki Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára csütörtökön, Cegléden.

2022. Október 06. 13:18, csütörtök | Belföld

Munkálatok miatt hétfőtől lezárások lesznek az M1-esen, az M3-ason és az M7-esen

Október 10-étől várhatóan november közepéig lezárások mellett újítják fel az M1-es, az M3-as és az M7-es autópályák különböző szakaszait - közölte a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

2022. Október 06. 13:16, csütörtök | Belföld

Agrárminiszter: folyamatos a lakossági tűzifaigények kiszolgálása

Folyamatosan szolgálják ki a lakossági tűzifaigényeket és növelik a termelési kapacitást az erdőgazdaságok - közölte Nagy István agrárminiszter, a minisztérium csütörtöki közleménye szerint.

2022. Október 06. 13:09, csütörtök | Belföld

Elfogták az embercsempészt, aki 49 migránst szállított

Ajka külterületén tartóztatták fel a rendőrök a migránsokat szállító embercsempészt.