Városlista
2019. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2019. Február 27. 11:35, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Versekkel a zsarnokság ellen

Versekkel a zsarnokság ellen

A kommunizmus áldozatainak emléknapjához kötődő rendezvénysorozatának zárásaként mutatta be az Emlékpont A szabadság sebezhetetlen sugara című műsort,

melyet Erdélyi Márta Sesztina Jenő-díjas versmondó vásárhelyi Pákozdy Ferenc költő, író, műfordító munkáiból állítottak össze.Erdélyi Márta Pákozdy műveiből négy évvel ezelőtt készített először műsort Debrecenben, ahol a forradalmat Pákozdy is átélte. A vásárhelyi születésű szerző verseit minél többekkel megismertetni – ezt tartja küldetésének az előadó, rámutatva: Pákozdy a kommunizmus áldozatának tekinthető.

A sztálini és a Rákosi-féle személyi kultusz idején nem volt hajlandó behódoló verseket írni. Emiatt aztán a tiszta lelkű költőt nem engedte a hatalom érvényesülni. Pákozdy Ferenc Debrecenben kísérte figyelemmel az 1956-os forradalom szárba szökkenését, s amikor a hajúsági megyeszékhelyre november 4-én bevonultak a szovjet tankok, őt is elhurcolták a katonai reptér egyik hangárjába, ahol a forradalmárokat gyűjtötték össze. Az ellene felhozott vád az volt, hogy verseivel a szovjethatalom ellen lázított.

Pákozdy költeményei határozottan szólnak minden zsarnok és elnyomó hatalom ellen, s ha egy más korban élve lehetőséget kap arra, hogy újságíró, vagy költő legyen, a nagytudású, több nyelven beszélő, széles látókörű alkotó nagyívű pályát futott volna be – fogalmazta meg Erdélyi Márta.

Az esten Soós Judit énekes előadóművész működött közre megzenésített versekkel.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 14. 11:14, péntek | Helyi

Történelem, földrajz és neveléstörténet

Doktoranduszok mutatták be kutatásaik eredményét az Emlékpontban

2019. Június 14. 11:11, péntek | Helyi

Múzeumok éjszakája

2019. június 22-én, szombaton lesz a Múzeumok éjszakája.

2019. Június 13. 13:46, csütörtök | Helyi

Idén nyáron interaktív felfedezőútra viszi az iskolásokat Kajla

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kezdeményezésére idén júniusban nagyszabású országos kampány indul, melynek célja, hogy az alsó tagozatos iskolások jobban megismerjék hazánkat.

2019. Június 13. 13:44, csütörtök | Helyi

Tizenegy illegális migráns Csanádpalotán

Egy tehergépjármű ellenőrzése során tizenegy illegális migránst találtak a magyar és a román rendőrök Csanádpalotán. Az ügyben a román hatóságok járnak el.