Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Június 20. 14:51, kedd | Helyi
Forrás: Lonkay Márta

Vérehulló fecskefű – Gyógyír vagy méreg?

Vérehulló fecskefű – Gyógyír vagy méreg?

Külsőleg szemölcsirtásra tökéletes, frissen azonban belsőleg mérgező, szárítva pedig nagyobb mennyiségben légzésbénító hatású. Egy különleges növény, a vérehulló fecskefű érdekességei következnek.

A sárga virágú növény görög eredetű, költői nevet kapott: a Chelidonium jelentése ’fecske’, mivel a növény a madár megjelenéséhez hasonlóan a tavasz beköszöntét jelzi. A növény bármely részét megtörve azonnal kibuggyan narancssárga tejnedve, innen kapta a népi „vérehulló” elnevezést.

A faj Európa és Ázsia mérsékelt övi területén általánosan elterjedt. Erdők szélein, akácosokban, parlagon, utak, folyók, kerítések mentén, szemetes, törmelékes helyeken, kertekben és a lakások körül is gyakran előfordul. Magjain olajat tartalmazó fehér, duzzadt kinövés található, ami vonzza a hangyákat, így azok a növény elterjesztésében fontos szerepet játszanak.

Népi gyógyászat

A vérehulló fecskefű erős hatású gyógynövény, nem megfelelő használata azonban mérgezést okozhat. A népi gyógyászatban a fecskefű legendás gyógyírnek számított a szürkehályogra. Tejnedvét a látás élesítésére és a nyálkás hártyával bevont szemgolyó tisztítására használták. A narancssárga nedvvel szemölcsöt, tyúkszemet, övsömört, ótvart, ekcémát kezeltek. Belsőleg alkalmazva a vérehulló fecskefű vérnyomáscsökkentő, hashajtó hatása ismert, sőt szív- és érrendszeri betegségek, érelmeszesedés, valamint gyomorbántalmak és nyombélfekély kezelésére is alkalmazták.

A vérehulló fecskefű hazánk legnagyobb mennyiségben gyűjtött gyógynövényfajai között szerepel.

Napjaink

Manapság a gyógyszeripar fontos termékeket készít a növény föld feletti, virágzó hajtásából és gyökeréből. A gyökér tartalmazza a legnagyobb mennyiségben az alkaloidokat, amelyek közül a kelidonin fájdalomcsillapító hatású, a simaizmok görcsét oldja. Berberin nevű alkaloidja fokozza az epekiválasztást, ezért epehajtó készítményekben szintén megtalálható. A növény kivonatát kőképződéssel és gyulladással járó epegörcsök esetén is használják.

Szabad-e gyűjteni?

A vérehulló fecskefű Magyarország legnagyobb mennyiségben gyűjtött gyógynövényfajai között szerepel. Saját felhasználásra azonban ne gyűjtsük! Frissen mérgező, szárítva pedig nagyobb mennyiségben légzésbénító hatású. Erős hatóanyagai miatt belsőleg alkalmazandó készítmények formájában csak szakember előírására használható!

Külsőleg való alkalmazásra, szemölcsök irtására azonban alkalmas, ami vírusölő hatásán alapszik. A friss növény hajtását vagy levelét törjük meg, a tejnedvet pedig csepegtessük rá a szemölcsre! Ezt naponta 2-szer, 3-szor megismételhetjük. A szemölcs először összezsugorodik, majd leszárad, végül 10 nap után, de legkésőbb egy hónapon belül eltűnik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.