Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Június 24. 11:39, péntek | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Vasúti utazási kedvezmény a Múzeumok Éjszakája rendezvényre

Vasúti utazási kedvezmény a Múzeumok Éjszakája rendezvényre

50 százalékos alkalmi menettérti vasúti kedvezménnyel lehet utazni a június 25-i, szombati Múzeumok Éjszakája rendezvényre.

A MÁV-START és a GYSEV által egyaránt biztosított kedvezmény bármely belföldi állomásról igénybe vehető a budapesti Keleti, Déli, Nyugati, Kelenföld és Zugló állomásokra, vidéken pedig Nagykanizsára, Szegedre, Kecskemétre, Debrecenbe és Szombathelyre. A Múzeumok Éjszakája programjaiból a MÁV-csoport is kiveszi részét, a fővárosban és számos vidéki helyszínen várja a vasút iránt érdeklődőket.
A kedvezmény másodosztályú utazáshoz vehető igénybe. Első osztályon való utazáshoz a kocsiosztály-különbözetet, feláras vonatra a felárat meg kell fizetni.

Gyorsvonati pótjegyköteles vonaton történő utazáshoz önálló gyorsvonati pótjegyet kell váltani. A kedvezményes menetjeggyel az utazás legkorábban június 24-én kezdhető meg, a visszautazást pedig június 27-én éjfélig kell befejezni.

Az alkalmi menettérti jegy visszautazásra a Budapestre látogatók esetében a látogatást igazoló karszalag és a menettérti jegy felmutatása mellett érvényes. A vidéki városokba utazók esetében az 50 százalékos alkalmi menettérti jegyet az érvényesítéshez a rendezvény helyszínén le kell bélyegeztetni. Amennyiben az igazolást elmulasztják, a vonaton a jegyvizsgáló teljesárra egészíti ki az alkalmi kedvezményt.

A Múzeumok Éjszakája bármely programján országszerte ingyenesen vehetnek részt a START KLUB kártyával rendelkező látogatók, a kártyájuk felmutatásával. A MÁV-csoport a fővárosban és több vidéki városban az alábbi programokkal várja a rendezvény napján a vasút iránt érdeklődőket.
Keleti pályaudvar, személykocsiműhely (Budapest, Verseny utca 1.), látogatási idő: június 25., 13–24 óra között.

A Rába 43-as motorkocsi bemutatása.

A 10. vágányon Z1 típusú személykocsi 4x20 tonnás csoportemelőn megemelve. A jármű kigurított forgóvázán vizsgálatokat, kerékmérést és ultrahangos repedésvizsgálatot mutatnak be a vasúttársaság szakemberei.
A 12. vágányon a vizsgálócsatornából lehet megtekinteni egy Z1 típusú személykocsi alvázát és forgóvázait.

Lengéscsillapító-vizsgálatok gyakorlati bemutatása.

Kiállítás az oktatóteremben.
Modellvasút-bemutatók.
Vasútforgalmi és mozdonyvezetői szimulátorjátékok.
A MÁV KFV Kft. vasúti pályamérő járműveinek és azok technológiájának bemutatása.

Magyar Vasúttörténeti Park

(Cím: Budapest, Tatai u. 95.)

Látogatási idő: június 25., 17.00-től június 26. 01.00-ig.

Egy éjszaka a mozdonyok között. Kezdje az éjszakát a Magyar Vasúttörténeti Parkban, és utazzon egy kört ingyen 17 és 22 óra között a kerti vasúton! A parkban megváltott valamennyi karszalaghoz a kerti vasútra szóló ingyenes kupont adnak ajándékba. Az éjszaka folyamán belülről is megtekinthető járművek: Hargita motorvonat, Kandó Kálmán mozdonya, M46-os dízelmozdony.

PROGRAM

  • 17.00–22.00: Utazási lehetőség a kerti vasúton (külön program, fizetős)
  • 17.00–01.00: Ingyenes éjszakai körutazás az első fordítókorongon
  • 17.00–23.00: Ingyenes éjszakai utazás a lóvasúton
  • 17.00–01.00: Utazás a sínautóban (külön program, fizetős)
  • 21.00–01.00: Séta a matuzsálemi gőzmozdonyok között a mécsesek fényében
  • 23.00–23.30: Látványos mozdonyparádé a B fordítókorongon

Állandó kiállítások:

  • A vasúti távközlés története
  • A vasúti pályainfrastruktúra története
  • A vonatok királya, a királyok vonata – 125 éves az Orient expressz
  • A vasúti építészet kezdetei Magyarországon
  • Vasutassapka és -nyakkendő kiállítás
  • MÁV informatikatörténeti kiállítás

Debrecen telephely (Debrecen, Déli sor 51.), látogatási idő: június 25., 18-21 óra között a program háromszor ismétlődik. Kezdési időpontok: 18, 19, 20 óra.

A műhely területének bejárása, a gépészeti berendezések (mozdonyfordító, csoportemelők, emelő- és süllyesztőberendezések), valamint a vizsgálóhelyek (háromszintes vizsgáló) bemutatása. Kiszerelt, karbantartás alatt lévő fődarabok (motorok, forgóvázak, fődinamók stb.) bemutatása. A látogatók megtekinthetnek egy 418-as sorozatú mozdonyt a 100 tonnás csoportemelőn megemelve. A jármű kigurított forgóvázán vizsgálatokat, illetve kerékmérést mutatnak be a vasúttársaság szakemberei. A nagymotor-műhely melletti mosóvágányon 117 416-os sorozatú motorkocsik bemutatója. A járművek belülről is megtekinthetők. Az érdeklődők testközelből vehetnek szemügyre több mozdonytípust. Padló alatti kerékeszterga bemutatása, ismertetése. Közúti segélynyújtó egység (RÁBA) felszerelési tárgyainak bemutatása. A műhely karbantartási tevékenységének ismertetése. A látogatók megvizsgálhatják a nagyjavítás során kiszerelt fődarabokat, például a 448-as sorozat fődinamóját, egy Caterpillar dízelmotort, illetve a segédüzemi berendezéseket.

Nagykanizsa telephely (Nagykanizsa, Csengery út 84.), látogatási idő: június 25., 18.30–23.00 között a program háromszor ismétlődik meg. Kezdési időpontok: 18.30, 20.00, 21.30. A műhely általános történeti ismertetése a kezdetektől napjainkig, az érdeklődők megismerkedhetnek a nagykanizsai fűtőház főnökeinek történetével is.

A 20 méteres fordítókorong, a kapcsolódó sugárvágányok, a mozdonyjavító álláshelyek, a segédműhelyek és a gépészeti berendezések (vízellenállás, csoportemelő, hóeke) bemutatása.

A gőzmozdonyok kiszolgálásánál használt berendezések (szénfeladó, vízdaru stb.) megtekintése.

A kitelepített gyékényesi kocsiműhely Nagykanizsán kialakított emlékhelyének bemutatása.

A 18 méteres fordítókorong, valamint a kapcsolódó mozdonyjavító körfűtőházban a mozdonyjavító álláshelyek, a segédműhelyek és a gépészeti berendezések ismertetése. A terület bejárása során megtekinthető az 1 tonnás és az 5 tonnás daru, a kerékpársüllyesztő, a gőzmozdonyjavítás berendezései és a hidraulikus prés.

A telephely által üzemeltetett és vizsgált mozdonyok bemutatása.
A forgácsolóműhelyben kialakított múzeum megtekintése, a gőzmozdonyjavítás során használt gépek, berendezések, eszközök bemutatása: esztergagép, egyetemes esztergagép, marógép, fej-sík eszterga, harántgyalu, oszlopos fúrógép, villamos áramfejlesztő, kerékpáreszterga, légkompresszorok, dobkályha, Worthington szivattyú, keretes fűrész, megállóhelyjelző oszlop tűzjelző haranggal, vizes szerszámköszörű, transzmissziós hajtás.

A gőzmozdonyok kiszolgálásában alkalmazott és a múzeumban elhelyezett, egyhengeres Sulzer dízelmotor indítása, üzem közbeni bemutatása.

Szeged, rendező pályaudvar, látogatási idő: június 24., 14–22 óra között.
Az érdeklődők testközelből vehetnek szemügyre egy V63-as és egy M41-es mozdonyt.

Utazás egy M47-es mozdony vezetőállásán.

Alkalmi képeslapok ajándékba adása, korlátozott darabszámban.

A fűtőház belülről, alulról és felülről.
A szegedi fűtőházban kiállítják a fűtőház 1:120 méretarányú, az átépítés előtti időket bemutató vasútmodell terepasztalát.
Hajtányozás kézihajtánnyal, keringőzés a fordító koronggal.
A szegedi Vasúttörténeti Alapítvány és a Vasútmodellező Baráti Kör kiállítása.

Szegedi Forgalomirányítási Központ (6725 Szeged, Indóház tér 2.), látogatási idő: június 25., 20–22 óra között. A Forgalomirányító Központ 20 és 22 óra között 30 perces ciklusokban várja az érdeklődőket, turnusonként 20 látogatóval. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a vasúti közlekedésben alkalmazott vonatkövető és forgalomirányító rendszerekbe, valamint a különböző irányítási módokba, mint a központi forgalomellenőrzés, a központi forgalomirányítás és a valós idejű vonatkövetés.

MÁV-székház (Szombathely, Széll Kálmán u. 2.), látogatási idő: június 25., 18–21 óra között. Kezdési időpontok: 18.00, 19.30. Az igazgatóság épületében kialakított múzeum bemutatása, az érdeklődők megismerkedhetnek a vasútüzem régi eszközeivel. Az udvaron kiállított keskeny nyomközű gőzmozdony és vasúti kocsi, az épület pincerészében található római kori magtár (horreum), valamint az üzemirányító központ megtekintése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.