Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Május 26. 11:13, péntek | Helyi
Forrás: Szöveg: Jánosi Eszter hadnagy Fotó: Búz Csaba hadnagy

Vasúti szállítás Németországba

Vasúti szállítás Németországba

Vagonírozáson vettek részt a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár katonái, amelyhez a hódmezővásárhelyi vasúti rakodót használták.

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár kijelölt alegysége május végtől kezdve a közel egy hónapos „Combined Resolve VIII” nemzetközi gyakorlaton vesz részt.

Az erre való felkészülés utolsó ütemeként május közepén vasúti módszertani foglalkozáson vettek részt a katonák, ahol a katonák megismerték a vasúti kocsik előkészítését, a kocsikra való felállást, a harc- és gépjárművek irányítását, illetve a technikai eszközök rögzítését.

A tényleges vasúti berakodás során több katonai szervezet együttműködésére volt szükség. A Magyar Honvédség Katonai Közlekedési Központ (továbbiakban MH KKK) szakemberei segítették a vásárhelyi katonák feladatát. Az MH KKK „VKP” (vasútállomás katonai parancsnokság) tisztjének felelőssége a berakodás szabályszerűségének ellenőrzése, a honi és külföldi vasúttársaságokkal való kapcsolatfenntartás és a határátlépések adminisztrációja.

Az alegység kombinált menettel, közúton és vasúton csoportosítja át haditechnikai eszközeit Németországba, a hohenfelsi bázis területére. Vasúton szállítják át a katonák a feladatukhoz szükséges harc- és gépjárműveket, személyautókat, mentőautókat, illetve konténereket. A közel fél kilométer hosszú és több mint 1100 tonna össztömegű szerelvény Ausztrián keresztül jut el végső állomására, a nemzetközi gyakorlat helyszínére.

A többnemzeti gyakorlaton a magyar zászlóalj amerikai vezetés mellett albán és román katonákkal dolgozik együtt. A kiképzés szempontjából fontos gyakorlat során MILES (Multiple Integrated Laser Engagement System) rendszer segítségével gyakorolják a résztvevők a találkozó harc, a támadás és a védelem formáit.

A gyakorlat valóságos környezetben zajlik és az egyik, tizenkét napon át folyamatosan tartó részében a valóságot megközelítő harci helyzetekre is sor kerül majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: