Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Október 03. 18:13, szombat | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Vasárnap kiderül, hogy kié lesz az idei Tornyai-plakett

Vasárnap kiderül, hogy kié lesz az idei Tornyai-plakett

Október 4-én nyílik a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat.

Vasárnap délben a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján fény derül arra, hogy ki kapja az idei tárlat fődíját, a hazai kiállítások között egyik legmagasabb szakmai és anyagi elismertséggel járó Tornyai-plakettet. Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező kortárs művészeti seregszemléje október 4-én, vasárnap déli 12 órakor Almási István polgármester és Lázár János miniszter köszöntőjét követően, Szemadám György, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagjának beszédével nyílik meg a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában. A nagyközönség szintén ekkor tudhatja meg, hogy kik a tárlat további díjazottjai.

Az 1954 óta megrendezésre kerülő kiállítás egyediségét töretlen hagyománya, folyamatossága, magas szakmai színvonala, valamint az adja, hogy valamennyi képzőművészeti ág ‑ - igaz még ma is a festészetközpontúság dominál ‑ képviselteti magát. Valószínűleg az „alapító atyák” sem remélték, hogy olyan jelentős, hat évtizeden átívelő művészeti fórumot hoznak létre, mely Hódmezővásárhely városának legmeghatározóbb és legjelentősebb kulturális rendezvényévé válik. Sehol máshol nincs rá példa az országban – de Európában is csupán néhány helyen –, hogy immár több, mint hatvan éve folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat különleges elegye a meghívásos, a kurátori és a szabad beadású tárlatoknak. A beadott alkotások (277 művész 588 pályamunkája) közül egy nyolc tagú, szakmai zsűri választotta ki azon műveket, melyet a nagyközönség a vasárnap nyíló kiállításon az Alföldi Galériában megtekinthet. A december 6-áig látogatható kiállításon 162 művész 252 alkotása jelenik meg: 135 festmény, 50 grafika, 63 plasztika, valamint 4 egyéb, műfajilag be nem sorolható mű került a falakra, illetve posztamensekre Nagy Imre művészettörténész, múzeumigazgató rendezésében.

A katalógus előszavát jegyző Gyarmati Gabriella művészettörténész két kulcsfogalmat emel ki a Vásárhelyi Őszi Tárlattal kapcsolatban: a hagyományt és a változást. "A hagyomány vezérmotívuma mellé körülbelül két évtizede a változásra való törekvés társult a kortárs magyar képzőművészeti tendenciák bemutatásának alapfeladatával." - írja áttekintésében a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze. "A Tárlaton ma is egyaránt jelen van a fáradt és a friss, a gondolatot altató és a gondolatébresztő művészet, valamint egymás mellé kerülnek a különböző generációk különböző generációk képviselőinek alkotásai. Mindez együttesen tükrözi a kor és a hely szellemét." - fogalmaz a szakember. Gyarmati Gabriella írásában végül arra a következtetésre jut, hogy maradjanak a művek a középpontban, és győzzék meg ők maguk a kiállítás látogatóit!

A Vásárhelyi Őszi Tárlat hagyományaihoz hozzátartozik, hogy a tárlat megnyitóján adják át a kiállítás fődíját, a Tornyai-plakettet, a hódmezővásárhelyi önkormányzat és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat, valamint a munkajutalmakat és a felajánlott díjakat. A Tornyai-plakettel minden évben a legsikeresebbnek ítélt művész munkásságát ismerik el, mely jelentős szakmai és anyagi elismeréssel jár. A Szabó Iván szobrászművész által tervezett plakettet a díjazottak csak egyszer kaphatják meg.

A 62. Vásárhelyi Őszi Tárlatot 2015. október 4-én, vasárnap 12 órakor Almási István, Hódmezővásárhely polgármesterének köszöntőjét és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő bevezető gondolatait követően Szemadám György, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja nyitja meg az Alföldi Galériában. A vernisszázson a klasszikus zene, a magyar népzene és jazz muzsika sajátos ötvözetét játszó vadonatúj világzenei formáció, az Esszencia Zenekar lép fel. Az együttesben Kacsó Hanga Borbála, a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató verseny győztese énekel, cimbalmon Balogh Kálmán Emerton és Artisjus-díjas művész kíséri. A zenekar tagjai még Kunos Tamás, a Kossuth-díjas Csík zenekar brácsaművésze, Lakatos Róbert brácsaművész, a magyar népzenei mozgalom jelentős képviselője, valamint Bognár András, aki hosszú évekig a Magyar Nemzeti Táncegyüttes bőgőse (is) volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: