Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. December 10. 09:38, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Vásárhelyt és Szabadkát a kerámiaművészet és a festészet is összeköti

Vásárhelyt és Szabadkát a kerámiaművészet és a festészet is összeköti

Határokon átívelő kiállítás nyílik az Alföldi Galériában

December 10-én, kedden délután öt órakor nyílik meg a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában az Átívelés című kiállítás. A tárlatról és annak hódmezővásárhelyi vonatkozásairól is szólt a még rendezés alatt álló kiállítást a sajtó munkatársainak bemutatva annak kurátora, Ninkov K. Olga,a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze.

A vajdasági közgyűjtemény művészettörténésze elmondta, izgalmas feladat volt számára kiállítássá komponálni az 1886 és 1966 között élt szabadkai festőművész Oláh Sándor és kortársunk, a szintén szabadkai keramikusművész Nemes Fekete Edit alkotásait. A kurátor elmesélte, hogyan találkozott a vásárhelyi múzeum egykori főmuzeológus-néprajzkutatója kötetében annak a kerámiának a fotójával, amely Oláh Sándor, Szabadka legismertebb festőművészének egyik csendéletén látható, s onnantól fogva kezdte kutatni a két város művészete közötti kapcsolatot.
A vajdasági festőhöz a kerámia útja azon a vásáron át vezethetett, amelyet Szabadkán a vásárhelyi majolikatelep termékeiből rendeztek 1913-ban, s a szakemberhez eljutott az a levelezés is, amelyet Oláh Sándor Tornyai Jánossal folytatott.

Nemes Fekete Edit gazdag alkotói életútja folyamán többször is részt vett a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumon, de a Makói Művésztelepen is dolgozott. Ninkov K. Olga a keramikusművész alkotásai közül elsősorban a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó műveiből válogatott, s láthatóak a kezdeti időszak kisméretű mázas kerámiái mellett az 1980 után készült, nagyméretű, monokróm terrakotta alkotások is.

A két közgyűjtemény együttműködése folytatódik, a most nyíló kiállításról katalógus lát napvilágot, s a két város művészetéről január második felében Hódmezővásárhelyen szervez konferenciát a két múzeum.

A keddi kiállításmegnyitón 17 órától az Alföldi Galériában köszöntőt mond MG. Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója, a tárlatot Dr. Nátyi Róbert művészettörténész nyitja meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak