Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Szeptember 16. 10:48, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Vásárhelyre látogatott az MMA Művészetelméleti tagozata

Vásárhelyre látogatott az MMA Művészetelméleti tagozata

Akadémikusok a Tornyai-múzeumban

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti Tagozatának tagjai háromnapos, hódmezővásárhelyi szakmai tanulmányútjuk során felkeresték a Tornyai János Múzeumot és az Emlékpontot is.

Az MMA nyolc művészeti tagozata a művészet egy-egy ágát képviseli, így a színházművészetet, az építészetet, vagy a zeneművészetet, a kilencedikben, Művészetelméleti Tagozatban minden művészeti ág elméleti szakemberei vesznek részt, van közöttük zenetörténész, irodalomtörténész és filmesztéta.

Solymosi-Tari Emőke, a tagozat vezetője elmondta: minden évben szerveznek tanulmányutat, amelynek célpontja ebben az évben Hódmezővásárhely, ahol hivatalos tagozati ülésüket is tartják. A látogatás során felkeresik még a Kopáncsi Tanyamúzeumot, a népművészeti tájházat, megtekintik Mártélyt, de Mórahalmon és Szegeden is tesznek látogatást.

A Tornyai János Múzeumban a névadó születésének százötvenedik évfordulójának tiszteletére rendezett emlékév eseményeiről Miklós Péter múzeumigazgató elmondta: az intézmény májusban tudományos tanácskozást rendezett Tornyai művészetéről, amelynek előadásait a közeljövőben megjelenő konferenciakötetben adja majd közre, míg a szeptember közepéig látható, Gyönyörködő lélekkel festeni című kiállítás katalógusát az idén jelentette meg a közgyűjtemény. S az emlékév zárásaként kerül kiadásra az a háromszáz oldalas, mintegy kétszáz képet tartalmazó monográfia, amelyben Nagy Imre, Nátyi Róbert és Tóth Károly művészettörténészek mutatják be Tornyai festészetét.

Miután az akadémia tagozatának tagjai Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténészének kalauzolásával megtekintették a Tornyai első alkotásaitól az ismert képein át a modern törekvéseket is felmutató gyűjteményes kiállítást, Miklós Péter múzeumigazgató, az Emlékpont intézményvezetőjének tárlatvezetésén ismerhették meg Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.