Városlista
2020. január 24, péntek - Timót

Hírek

2019. November 13. 12:05, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Vásárhelyi könyvtárosok az Őszi Tárlaton

Vásárhelyi könyvtárosok az Őszi Tárlaton

Művészek, művek és alkotói módszerek

A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlaton a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtár munkatársai számára tartott tárlatvezetést Képiró Ágnes. A Tornyai János Múzeum művészettörténésze, a tárlat társkurátora és társrendezője az Alföldi Galériában december 1-ig látható kiállítás sokszínűsége mellett a kiállítóművészek egyéni teljesítményére is ráirányította a látogatók figyelmét.

Hagyomány, hogy a vásárhelyi bibliotéka munkatársai közös tárlatvezetésen ismerik meg a képzőművészeti seregszemle anyagát, amely ebben az évben 129 művész 192 alkotásából, a sorozatokat külön számítva több mint kétszáz műtárgyból áll.
Az idei év Tornyai-plakettes művésze, a vásárhelyi, ám a nemzetközi alkotói térben is otthonosan mozgó Szabó Klára Petra alkotásai a rendszerváltás harmincadik évfordulójára irányítják a figyelmet. A három egységből álló mű a beépített, idővezérelt hőpaneleknek és az akril mellett alkalmazott thermofesték megjelenésének és elhalványulásának köszönhetően az államszocializmus ikonikus köztéri szobrait, mint egy letűnt korszak ikonikus jelképeit idézi fel, majd halványítja el – hívta fel a figyelmet Képiró Ágnes, hozzátéve, hogy a kiállítók között mintegy húsz hódmezővásárhelyi születésű vagy ma is itt élő művész alkotásait is láthatja a közönség a december 1-jéig látogatható kiállításon.

A közel két órán át tartó tárlatvezetés során szó esett az idei díjazottak alkotásairól, a fiatal művészek és a digitalizáció kapcsolódási pontjairól, az alföldi realizmus és az ábrázoló művészeti hagyományok továbbéléséről is, hangsúlyozva, hogy az 1954 óta folyamatosan megrendezésre kerülő kortárs haza képzőművészeti seregszemlén napjainkban is a tradicionális matériák és eszközök használata dominál, ugyanakkor megfelel a kortárs művészet kihívásainak is.

A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlatot november 16-án, szombaton 15 órától a kiállítás két kurátorának, Pogány Gábor és Képiró Ágnes tárlatvezetésével tekintheti meg a közönség, míg a tárlat finisszázsára december 1-jén kerül sor, amikor a művekről az idei fődíjas, Szabó Klára Petra mondja el gondolatait a látogatóknak.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 23. 16:42, csütörtök | Helyi

Családi események Hódmezővásárhelyen

A Családi események keretében minden hét elején az elmúlt héten született gyermekekről, a házasságkötésekről és az elhalálozásokról tájékoztatjuk a Tisztelt Olvasókat.

2020. Január 23. 16:38, csütörtök | Helyi

Határrendészeti összesítő Csongrád megyéből

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba tíz határsértő Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

2020. Január 23. 16:35, csütörtök | Helyi

Díjkitűzés visszavonása

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője visszavonja a 06010/3878/2017. bűnügyi számú ügyben tett díjkitűzését.

2020. Január 23. 16:33, csütörtök | Helyi

Hamis volt a forgalmi

A magyar rendőrök a német hatóságok által körözött járművet foglaltak le a Csongrád megyei határátkelőhelyen. A sofőrrel szemben eljárás indult.