Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Július 05. 13:28, kedd | Helyi
Forrás: Varga Anikó intézményvezető Bessenyei Ferenc Művelődési Központ

Vásárhelyi Jazz/esték- SYRIUS LEGACY koncert az Alföldi Galériában

Vásárhelyi Jazz/esték- SYRIUS LEGACY koncert az Alföldi Galériában

A Vásárhelyi Jazz/esték HARMADIK fellépőjeként a Syrius Legacy zenekar koncertjét tekintheti meg a nagyérdemű 2016. július 8-án (péntek) 20:30 órakor az Alföldi Galéria udvarában.

A zenekar nagy „elődje” az 1969-ben alakult SYRIUS zenekar volt, mely egészen 1973-ig létezett Orszáczky Miklós, Pataki László, Baronits Zsolt, Veszelinov András, Ráduly Mihály zenekari tagokkal. A közönség imádta a friss hangzású zenéjüket, és méltán mondható róluk, hogy mindenidők legnagyobb magyar zenekara volt, mely a táncdalfesztiválok jól menő bebábozódott slágerzenekarából egy csodálatos átalakulást követően pillangóként újjászületve tört a magyar és nemzetközi progresszív-, jazz-rock színterére. A zenekar felbomlása után a Syrius után csak egy nagylemez (Devil’s Masquerade – Az ördög állarcosbálja) valamint az együttest körüllengő LEGENDA maradt.

A Syrius emlékét hordozó zenekar azt szeretné bizonyítani, hogy a legendás hírű együttes zenei hatása a mai napig tart! A zenekarban a mai 20-as nemzedék legkiválóbbjai és legtöbbet foglalkoztatott fiatal magyar jazzmuzsikusai szerepelnek, így Benkó Ákos, aki 2012-ben megnyerte a Jávori Vilmos Jazz Dob Tehetségkutatót; a hódmezővásárhelyi születésű basszusgitáros Fonay Tibor, aki 2013-ban megnyerte az Orszáczky Jackie Basszusgitár Tehetségkutatót, majd 2014 december elején kimagasló művészi teljesítményéért Junior Prima-díjat kapott; Tempfli Erik, aki a JazzMa.hu Szerkesztőségi Szavazólistáján 2015-ben „Az év orgonistája” kategóriában II. helyen végzett; Vidákovich Izsák, aki 2015-ös teljesítménye alapján a JazzMa.hu Szerkesztőségi Szavazólistáján a fuvolisták között az I. helyen végzett; és végül, de nem utolsó sorban Ludányi Tamás, aki a JazzMa.hu szaklap Szakmai Szavazólistáján 2015-ben „Az év felfedezettje” + a szopránszaxofon kategóriában 2014-ben és 2015-ben is első helyezést ért el.

Syrius Legacy 2016

A zenekar összeállítása:
Vidakovich Izsák - tenorszaxofon, fuvola,
Ludányi Tamás - alt- és szopránszaxofon, EWI,
Tempfli Erik - billentyűs hangszerek,
Fonay Tibor - basszusgitár,
Benkó Ákos - dob, ének

Ezzel a zenekarral azt szeretnénk bizonyítani, hogy a legendás hírű Syrius együttes zenei hatása a mai napig tart! A zenekarban a mai 20-as (egyedül Benkó Ákos múlt 30...) nemzedék legkiválóbbjai és legtöbbet foglalkoztatott fiatal magyar jazzmuzsikusai szerepelnek!

A Rév-Komáromban (Felvidék) született dobos-énekes Benkó Ákos (1983) 2012-ben megnyerte a Jávori Vilmos Jazz Dob Tehetségkutatót, negyedik éve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének dob adjunktusa! A JazzMa.hu idei (2015-re vonatkozó!) Szerkesztőségi Szavazólistáján dobos kategóriájában az I. helyen végzett! Sőt, énekesként 3-ik lett, az Olvasói Szavazólistán pedig 2-ik!

A hódmezővásárhelyi születésű basszusgitáros Fonay Tibor (1987) 2013-ban megnyerte az Orszáczky Jackie Basszusgitár Tehetségkutatót. 2014 december elején kimagasló művészi teljesítményéért Junior Prima-díjat kapott! A Jazzma.hu szaklap szakmai + olvasói szavazólistáján is az első helyen végzett a basszusgitárosok között 2014-ben és 2015-ben is!

A Nagykárolyban (Erdély) született billentyűs Tempfli Erik (1992) a Kőbányai Zenei Stúdió tavaly végzett növendéke. (Cseke Gábor tanítványa.) A JazzMa.hu Szerkesztőségi Szavazólistáján 2015-ben „Az év orgonistája” kategóriában II. helyen végzett!

A tatabányai alt- és szopránszaxofonos Ludányi Tamás (1990) az LFZE Jazztanszék Masters képzésének végzett növendéke. Ezzel párhuzamosan tavaly júliusban végzett a Nürnbergi Zeneakadémia Jazztanszékén! A JazzMa.hu szaklap Szakmai Szavazólistáján tavaly ő lett „Az év felfedezettje” + a szopránszaxofon kategóriában 2014-ben és 2015-ben is első helyezést ért el!

A tenorszaxofonos-fuvolista Vidákovich Izsák (1990) az LFZE Jazztanszékének zavaly végzett növendéke. Jelenleg ugyanott Masters tagozaton folytatja tanulmányait. 2015-ös teljesítménye alapján a JazzMa.hu Szerkesztőségi Szavazólistáján a fuvolisták között az I. helyen végzett!

A Syrius Legacy (a JazzMa.hu szakmai szavazásán 2014-ben „Az év együttese” lett! 2015-ben pedig nemcsak a JazzMa.hu Szerkestőségi Szavazólistáján, hanem az Olvasói Szavazólistán is kiérdemelte „Az év együttese” minősítést! Ráadásul mindkét listán övék lett „Az év lemeze” (Devil’s Masquerade – Reloaded) és szintén mindkét listán ők érdemelték ki „Az év koncertje” minősítést a 2015. október 17-én a Budapest Jazz Clubban tartott dupla lemezebemutató koncertjükért!) 2014. július 27-én a Debreceni Jazz Napokon debütált. Budapesti bemutatkozására 2014. október 14-én került sor a Budapest Jazz Clubban! (A JazzMa.hu szakmai szavazásán 2014-ben ez lett „Az év koncertje!)

2015 tavaszán 10 koncertes országos turnén vettek részt, melynek állomásai: KÖSZI (Kőbánya - teltház), Medgyaszay Ház (Nagykanizsa - teltház!), Budapest Jazz Club (Magyar Jazz Ünnepe – teltház!), Pécs (Zsolnay Központ – teltház!), MüPa (International Jazz Day – teltház!), Komárom (MediaWave – teltház!), 21. Dobos Gála (Cegléd – teltház!), Opus Jazz Club (teltház!), Gödi Jazz Napok (Göd - teltház!), Szombathely (Lamantin Jazz Fesztivál – teltház!).

Közbenjárásomra a Tom-Tom Records 2015 júniusban szerződtette őket. „Az Ördög álarcosbálja - Újratöltve” című CD felvételei szeptember első felében zajlottak. A lemez október 17-én már meg is jelent, és a Budapest Jazz Clubban aznap este két totál teltházas lemezbemutató koncertet is adtak.

A koncertre sok szeretettel várunk mindenkit!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.