Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Szeptember 01. 09:48, szerda | Helyi
Forrás: Elek András igazgatási ügyintéző

Vásárhelyi hímzés a berlini operában

Vásárhelyi hímzés a berlini operában

Egy különleges estélyi ruha látható a Tornyai János Múzeum kirakatában

Hódmezővásárhely 1939-1944 közötti országgyűlési képviselőjének, vitéz dr. Lénárt Jánosnak a felesége viselte azon fekete színű, földig érő estélyi ruhát, amelynek gallérját, övét és táskáját a jellegzetes vásárhelyi hímzés díszíti. A múzeumba került ruhadarabot estélyeken és protokolláris alkalmakkor hordta tulajdonosa a negyvenes években, ‑ a családi legendárium szerint ‑ többek között ebben jelent meg a berlini opera díszelőadásán is.

A fekete selyemzsorzsettből készült, egyrészes, rövidujjú, földig érő estélyi egy felajánlásnak köszönhetően került a vásárhelyi közgyűjteménybe, és a Tornyai-múzeum két jelenlegi időszaki kiállítását is összekapcsolja a Kirakat Galéria legújabb műtárgya. A különleges szépségű és kiváló állapotban fennmaradt ruhaegyüttes egykori tulajdonosa vitéz Dr. Lénárt Jánosné, született Hajdu Jusztina volt. Lénárt János ügyvéd, ügyész és törvényhatósági bizottsági tag 1939-ben a Magyar Élet Pártja listájáról szerzett parlamenti mandátumot és 1944-ig volt Hódmezővásárhely városának országgyűlési képviselője. A családi hagyomány szerint ezen időszakban készült feleségének a vásárhelyi hímzésekkel díszített ruhája.

A vásárhelyi hímzés ruhákon a harmincas évek végétől jelent meg, amikor a helyi polgári asszonytársadalom felfedezte – Dr. Wiener Tiborné elhivatott gyűjtő-, értékmentő- és népszerűsítő munkájának köszönhetően – a helyi szőrhímzés impozáns és elegáns motívumkincsét. A Tornyai János Múzeum fotótára számos felvételt őriz hímzéses ruhákról, de ez az első olyan darab, amely teljességében bemutatja a korszak polgári hagyományőrzését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.