Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Január 18. 11:28, péntek | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Vásárhely népi kultúráját őrizte meg a művész gyűjteménye

Vásárhely népi kultúráját őrizte meg a művész gyűjteménye

Kiállítással nyílik a Tornyai-emlékév

Pénteken délután öt órakor nyílik meg a Tornyai János Múzeumban az intézmény névadójának gyűjteményéből összeállított, Tornyai, a gyűjtő című kiállítás, amelyet Miklós Péter múzeumigazgató és Terendi Viktória néprajzkutató, a tárlat kurátora mutatott be a sajtó munkatársainak.

A Tornyai János születésének százötvenedik évfordulóján megnyíló kiállítás a művész egy kevésbé ismert oldalát, az alföldi és a magyar néphagyományok iránt elkötelezett népművészeti gyűjtőt mutatja be. A kiállításban láthatóak egyrészt a múzeum néprajzi gyűjteményének legelső darabjai között számon tartott Tornyai-gyűjtemény tárgyai, másrészt multimédiás eszköztár jóvoltából megjelenik a kiállításban a református ótemplom faragott és festett bútorzata is.
A kiállítás a Tornyai-emlékév nyitóeseménye – hívta fel a figyelmet Miklós Péter –, amelyhez a konferenciák és tudományos ismeretterjesztő előadások mellett nagyszabású képzőművészeti tárlat is társulni fog.

A pénteken nyíló kiállítást a Tornyai János által évtizedeken át gyűjtött és a múzeumnak 1906-ban átadott tárgyakból Terendi Viktória, az intézmény néprajzkutatója állította össze, aki hangsúlyozta: a kétszázötven tárgyból álló gyűjtemény keresztmetszetét mutatja be a tárlat. A bemutatásra kerülő festett bútorok, népi kerámiatárgyak és textíliák nemes egyszerűsége olyan esztétikumot képvisel, amely a képzett festőművész figyelmét is magára vonta. Tornyai a századfordulón meglátta az értéket mindabban, ami akkor már egyre kevésbé volt fontos a polgárosodó parasztság számára, s így többek közt sikerült megmentenie olyan subákat is, amelyeket akkor már csak a „kutyafekvésben” lehetett megtalálni.
Tornyai János azért is gyűjtötte a kerámia, a faragott és festett fa tárgyakat és a viseleti darabokat, hogy festményeihez ihletet adjanak, s azok hátteréül szolgáljanak. Híres festményének, a Juss egyik tanulmányfotóján fel is fedezhetők ezek a népművészeti tárgyak. De a művész nemcsak gyűjtötte, hanem restaurálta is a tárgyakat, s a református ótemplom 1732-ben készült, később szürkére festett bútorzatát saját kezűleg igyekezett eredeti állapotába hozni.

A tárlat külön egységét alkotják a 18-19. században a módos parasztemberek körében kedvelt, fenyőfából készült, kézzel festett bútorok. A bútorokat maguk az asztalosok festették – nem úgy, mint a kerámiáknál, ahol az írókázás az asszonyok feladata volt. A visszafogott színek az idő előrehaladtával egyre élénkebbé váltak, míg a díszítés mintái egyre elnagyoltabb lettek – fogalmazta meg Terendi Viktória. A bútorokra nemcsak használati tárgyként tekintettek, hanem emlékként is, tisztelettel őrizték, vigyázták azokat, s hogy ezek a jövőnek is megmaradjanak, olyan gyűjtőknek adták át, mint Tornyai János, akinek köszönhetően a sok generációval ezelőtti környezet a pénteken nyíló kiállításban is megelevenedik.

A Tornyai, a gyűjtő című kiállításra érkezőket pénteken 17 órakor Miklós Péter múzeumigazgató köszönti, a tárlatot Nagy Vera néprajzkutató, a Tornyai János Múzeum egykori igazgatója nyitja meg, s a Tornyai által is kedvelt hegedűszó Monori Csenge népzenész jóvoltából hangzik fel a vásárhelyi közgyűjteményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás