Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Február 10. 14:01, szerda | Helyi
Forrás: Elek András sajtó- és kommunikációs munkatárs

Vásárhely legnagyobb ezüst tallérlelete a Tornyai-múzeumban

Vásárhely legnagyobb ezüst tallérlelete a Tornyai-múzeumban

Helyükre kerültek a veretek és egy százhatvan oldalas album is megjelent a kincsről.

Amatőr kincskeresők "garázdálkodását" jelentették 2009 év végén a Tornyai János Múzeum munkatársainak. A szakemberek azonnal a megbolygatott kingéci határszélre siettek és a sarjadó őszi búzával borított területen elkezdődődött a lelőhely felderítése. Alig pár perc elteltével a fémkereső műszer éles sípolással jelzett: a régészek lába alól hamarosan 67 db 16. századi ezüsttallér került elő. Hódmezővásárhely legjelnetősebb középkori éremkincséből február 11-én, csütörtökön 17 órai kezdettel nyílik kiállítás a múzeum földszintjén. A kingéci tallérleletről Bernátsky Ferenc helytörténész és Csányi Viktor régész tollából egy impozáns katalógus is megjelent.

Az elkészült kiállítást és a kötetet február 10-én, szerdán 13 órakor mutatja be Dr. Nagy Imre múzeumigazgató és Csányi Viktor régész a sajtó képviselőinek a Tornyai János Múzeum földszintjén.

2009. december 14-én és 15-én a Hódmezővásárhelyhez tartozó Kingécen egy lakossági bejelentést követően került elő a város határából eddig ismert legnagyobb ezüst tallérlelet. A 67 darab 16. századi ‑ a tizenötéves háború első harmadára keltezhető ‑ veretből álló, évszázadokkal ezelőtt elrejtett leletegyüttes Vásárhely első, hitelesen dokumentált körülmények között feltárt késő középkori éremkincse. A tallérokat egy körülbelül 500 négyzetméteres területről, a szántás felső rétegéből gyűjtötték össze a szakemberek. Az ezüstpénzek mellett napvilágot látott 16 szirmú, virág alakú, aranyozott bronzveret arra utal, hogy a tallérokat egy díszes, feltehetően bőrből készült erszényben rejtették el.

A kingéci lelet teljes anyagát bemutató kiállításban és több, mint százhatvan oldalas katalógusban megtekinthető a kincs feltárásának, restaurálásának és tudományos feldolgozásának folyamata. A Tornyai János Múzeum munkatársai az egyes veretek meghatározása és leírása mellett kísérletet tettek a leletegyüttes korabeli értékének, elrejtése hátterének és elrejtője társadalmi helyzetének felvázolására is. A tallérok 1526/27 és 1594 között, egy közel 70 évet felölelő időszak alatt készültek. Az éremlelet 66 veretét összesen 28 kibocsátó készíttette, 31 különböző verdében. A múzeum munkatársai az éremkincs legfiatalabb darabjából arra következtetnek, hogy az erszény tulajdonosa nem sokkal 1594-et követően áshatta el vagyonának egy részét. Az egyik veret azonban egy korabeli hamisítvány, egy ezüstfóliával bevont rézkorong. A látogatókat számos fotó és illusztráció vezeti be középkori pénzverés világába.

Az érdeklődő nagyközönség február 11-én 17 órától tekintheti meg a tallérleletet bemutató kiállítást. A könyvbemutatóval egybekötött eseményen köszöntőt mond Dr. Nagy Imre, a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény igazgatója, a kiállítást Dr. Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum numizmatikusa nyitja meg. A csütörtöki rendezvényen Bernátsky Ferenc helytörténész és Csányi Viktor régész, a kötet szerzői mutatatják be a kingéci ásatásokat, a leletmentés és a tallérok feltárásának folyamatát. Az esten Garamvölgyi Anett népdalénekes és a Németh László Gimnázium diákjainak közreműködésével idézik meg a 16. század hangulatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.