Városlista
2020. május 25, hétfő - Orbán

Hírek

2019. Március 26. 09:34, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik

Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik

Ebben az évben tizenkettedik alkalommal találkoznak Makón a Natura Marosmenti Művésztelep alkotói, akik közül 21 művész képei, plasztikái a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban csoportos kiállításon tekinthetők meg

Az Úton címet viselő tárlat látogatóit Karsai Ildikó grafikusművész, a művésztelep vezetője kalauzolta péntek délután a közgyűjteményben.

Barcsay Jenő és Endre Béla barátsága makói szálon keresztül köttetett - emlékeztetett Karsai Ildikó -, s ahogyan ez a kézfogás a múltban megtörtént, úgy a jelenben ilyen találkozásként értékelhető, hogy a vásárhelyi múzeum bemutatja a makói művésztelep alkotóinak munkáit.

Bár a Natura Marosmenti Művészetelep mindössze tucatnyi évet számol, Runay Gyula már 1925-ben szervezett művésztelepet főiskolai tanítványainak a Maros-parti városban, amelynek létrehozásában az az Espersit János volt segítségére, aki Vásárhelyről került Makóra – illusztrálta a két település múltbéli kulturális kapcsolatainak színességét a művésztelep vezetője.

A Tornyai János Múzeumban kiállított anyagban szerepelnek Mészáros Gábor „Mészy” (1958-2013) plasztikái, aki meghatározó egyénisége volt nemcsak a művésztelepnek, hanem a kortárs magyar kerámiaművészetnek is. Az idei alkotótábor az ő személye előtt is tiszteleg majd.

A válogatott kollekcióban helyet kaptak a művésztelep legfiatalabb alkotójának, Mágori Dániel fotói is, aki a fényképezés legmodernebb technikáit felhasználva, drónt alkalmazva mutat új perspektívát a szemlélőnek. Az ő egyik mestere pedig a Vásárhelyhez ezer szállal kötődő, s a művésztelep állandó meghívott alkotója, Dömötör Mihály fotóművész, akinek Makó környékén megörökített keresztjeit láthatják a múzeumba betérők. A két város művészkapcsolatait erősíti V. Nagy Nándor szobrászművész is, aki szintén évek óta résztvevője a makói nyári alkotói folyamatnak.


A makói Natura Marosmenti Művésztelep csoportos kiállítása március végéig tekinthető meg a Tornyai János Múzeumban.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 22. 10:09, péntek | Helyi

Határrendészeti összesítő Csongrád megyéből

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 23 határsértő Csongrád megyében. A rendőrök 17 főt feltartóztattak, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket, 6 fő bejutását pedig megakadályozták.

2020. Május 22. 08:18, péntek | Helyi

Kedves Állatbarát!

Sokan nem rendelkeznek az adó 1 százalékról, kérjük segítsenek!

2020. Május 20. 14:34, szerda | Helyi

Élelmiszercsomagot és hűtőszekrényeket ajánlott fel a MÁV-START az Országos Mentőszolgálatnak

A vasúttársaság szeretné támogatni a minden nap hősiesen, emberfeletti munkát végző mentőket, ezért másfél millió forint összegben élelmiszert és tíz hűtőszekrényt ajánlott fel az Országos Mentőszolgálatnak.

2020. Május 20. 14:24, szerda | Helyi

Idő formálta tájelemek

Vásárhelyi művészhallgató diplomakiállítása a Tornyai-múzeumban