Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Március 26. 09:34, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik

Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik

Ebben az évben tizenkettedik alkalommal találkoznak Makón a Natura Marosmenti Művésztelep alkotói, akik közül 21 művész képei, plasztikái a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban csoportos kiállításon tekinthetők meg

Az Úton címet viselő tárlat látogatóit Karsai Ildikó grafikusművész, a művésztelep vezetője kalauzolta péntek délután a közgyűjteményben.

Barcsay Jenő és Endre Béla barátsága makói szálon keresztül köttetett - emlékeztetett Karsai Ildikó -, s ahogyan ez a kézfogás a múltban megtörtént, úgy a jelenben ilyen találkozásként értékelhető, hogy a vásárhelyi múzeum bemutatja a makói művésztelep alkotóinak munkáit.

Bár a Natura Marosmenti Művészetelep mindössze tucatnyi évet számol, Runay Gyula már 1925-ben szervezett művésztelepet főiskolai tanítványainak a Maros-parti városban, amelynek létrehozásában az az Espersit János volt segítségére, aki Vásárhelyről került Makóra – illusztrálta a két település múltbéli kulturális kapcsolatainak színességét a művésztelep vezetője.

A Tornyai János Múzeumban kiállított anyagban szerepelnek Mészáros Gábor „Mészy” (1958-2013) plasztikái, aki meghatározó egyénisége volt nemcsak a művésztelepnek, hanem a kortárs magyar kerámiaművészetnek is. Az idei alkotótábor az ő személye előtt is tiszteleg majd.

A válogatott kollekcióban helyet kaptak a művésztelep legfiatalabb alkotójának, Mágori Dániel fotói is, aki a fényképezés legmodernebb technikáit felhasználva, drónt alkalmazva mutat új perspektívát a szemlélőnek. Az ő egyik mestere pedig a Vásárhelyhez ezer szállal kötődő, s a művésztelep állandó meghívott alkotója, Dömötör Mihály fotóművész, akinek Makó környékén megörökített keresztjeit láthatják a múzeumba betérők. A két város művészkapcsolatait erősíti V. Nagy Nándor szobrászművész is, aki szintén évek óta résztvevője a makói nyári alkotói folyamatnak.


A makói Natura Marosmenti Művésztelep csoportos kiállítása március végéig tekinthető meg a Tornyai János Múzeumban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.