Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2021. November 22. 10:15, hétfő | Helyi
Forrás: Elek András Tornyai János Múzeum

Várostörténeti mozaikok a vasút-villamos nyomvonaláról

Várostörténeti mozaikok a vasút-villamos nyomvonaláról

Párhuzamok címmel a tram-train hódmezővásárhelyi pályaszakaszán végzett régészeti kutatások eredményeiből nyílik kiállítás szerdán a Tornyai János Múzeumban.

A nagyszabású építkezéshez kapcsolódó munkálatok során több mint három és fél kilométer hosszan, a mai város területének közel teljes keresztmetszetét megismerhették a vásárhelyi közgyűjtemény szakemberei.

Az épülő kiállítást annak rendezői, Csányi Viktor és Szabó-Hubay Attila Győző, a Tornyai János Múzeum régészeti szakalkalmazottjai mutatják be a sajtó képviselőinek november 23-án, kedden 11 órai kezdettel a Tornyai-múzeum emeleti, Csarnok kiállítótermében.

A Hódmezővásárhely és Szeged között épülő vasút-villamos munkálatai 2016 és 2020 között nemcsak a város, hanem a Tornyai János Múzeum mindennapjainak is a részévé váltak. A Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégiuma által támogatott tárlat az elvégzett régészeti feltárások (próbafeltárások, régészeti megfigyelések, régészeti bontómunkák, műszeres lelet- és lelőhely-felderítések) szemüvegén keresztül mutatja be a nagyszabású építkezés hódmezővásárhelyi mozzanatait. A múzeum bejárati és emeleti Csarnokában a régészeti leletek, a rég- és közelmúltból fennmaradt tárgyak, mint történelmünk mozaikjai jelennek meg a látogatók előtt.

A Párhuzamok című kiállítás megnyitóját 2021. november 24-én, szerdán 16:30 órai kezdettel tartják Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeumban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.