Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Február 12. 16:02, szombat | Belföld
Forrás: infovárosok/police.hu

Vagyonokat szerző drogbandát számolt fel a rendőrség

Vagyonokat szerző drogbandát számolt fel a rendőrség

Több mint 75 millió forint értékű vagyonvisszaszerzés a mérlege annak a nyomozásnak, amit most fejeztek be a nyomozók.

A rendőrök bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett miatt folytatott nyomozást 37 éves, szigetvári Z. Vilmos és az általa irányított bűnözői csoport tagjai ellen. A bandára 2020 nyarán csaptak le a rendőrök.

Első körben még 7 gyanúsítottal szemben indult meg a nyomozás, de az idő előre haladtával a gyanúsítotti kör bővülni kezdett, és a rendőrök 23 fő ellen folytatta le a büntetőeljárás vizsgálati szakaszát. A banda 10 tagját bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett, 12 személyt pénzmosás bűntett, míg egy embert közokirat-hamisítás bűntett elkövetésével gyanúsítottak meg – közölte a rendőrség.

Az eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján a drogbanda 2018 februárja és 2020 júniusa között külföldi weboldalakról beszerzett új pszichoaktív anyagok értékesítésére specializálódott. Módszerük az volt, hogy a kriptovalutával megvásárolt anyagokat személyes találkozások nélkül, kizárólag online eladással, postai vagy futárcégeken keresztül történő kézbesítéssel juttatták el a vásárlóknak. A kiválóan konspiráló bűnözők külön informatikust és logisztikust is alkalmaztak, hogy minél gördülékenyebben működjön a drogbiznisz. A szervezetnek voltak olyan strómanjai is, akik kisebb pénzösszegekért cserébe számlákat biztosítottak az ügyletekhez.

A csapat 7 különböző weboldalt és 13 különböző bankszámlát használt. A két év alatt mintegy 20 ezer csomagot értékesített és 348 millió forint bevételre tett szert. A bűnös pénzt a bandatagok megélhetésükre, illetve drága, külföldi utazásokra és nagyértékű autókra fordították, valamint ingatlanokba fektették.

A magyar rendőrök több külföldi hatóságot is megkerestek a büntetőeljárás során. Európai nyomozási határozat, illetve bűnügyi jogsegély kibocsátása, valamint bizonyítékok beszerzése érdekében Horvátországgal, Ausztriával, Belgiummal, Lengyelországgal és az Amerikai Egyesült Államokkal is felvették a kapcsolatot.
Az akcióval párhuzamosan a bűnös úton szerzett jövedelemből szerzett ingóságokat és ingatlanokat lefoglalta a hatóság. A zár alá vett ingatlanoknak, valamint a lefoglalt nagyértékű autóknak, ékszereknek és készpénznek köszönhetően összesen mintegy 75 és fél millió forint értékű vagyont sikerült biztosítani.

A bűnszervezet fővezére, Z. Vilmos jelenleg is letartóztatásban van, bűntársai szabadlábon védekeznek. A több mint húszfős banda bűnösségét alátámasztó valamennyi nyomozati cselekményt elvégezte a rendőrség, és az iratokat vádemelési javaslattal a napokban továbbította a Szigetvári Járási Ügyészség felé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt