Városlista
2022. augusztus 10, szerda - Lörinc

Hírek

2022. Február 12. 16:02, szombat | Belföld
Forrás: infovárosok/police.hu

Vagyonokat szerző drogbandát számolt fel a rendőrség

Vagyonokat szerző drogbandát számolt fel a rendőrség

Több mint 75 millió forint értékű vagyonvisszaszerzés a mérlege annak a nyomozásnak, amit most fejeztek be a nyomozók.

A rendőrök bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett miatt folytatott nyomozást 37 éves, szigetvári Z. Vilmos és az általa irányított bűnözői csoport tagjai ellen. A bandára 2020 nyarán csaptak le a rendőrök.

Első körben még 7 gyanúsítottal szemben indult meg a nyomozás, de az idő előre haladtával a gyanúsítotti kör bővülni kezdett, és a rendőrök 23 fő ellen folytatta le a büntetőeljárás vizsgálati szakaszát. A banda 10 tagját bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett, 12 személyt pénzmosás bűntett, míg egy embert közokirat-hamisítás bűntett elkövetésével gyanúsítottak meg – közölte a rendőrség.

Az eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján a drogbanda 2018 februárja és 2020 júniusa között külföldi weboldalakról beszerzett új pszichoaktív anyagok értékesítésére specializálódott. Módszerük az volt, hogy a kriptovalutával megvásárolt anyagokat személyes találkozások nélkül, kizárólag online eladással, postai vagy futárcégeken keresztül történő kézbesítéssel juttatták el a vásárlóknak. A kiválóan konspiráló bűnözők külön informatikust és logisztikust is alkalmaztak, hogy minél gördülékenyebben működjön a drogbiznisz. A szervezetnek voltak olyan strómanjai is, akik kisebb pénzösszegekért cserébe számlákat biztosítottak az ügyletekhez.

A csapat 7 különböző weboldalt és 13 különböző bankszámlát használt. A két év alatt mintegy 20 ezer csomagot értékesített és 348 millió forint bevételre tett szert. A bűnös pénzt a bandatagok megélhetésükre, illetve drága, külföldi utazásokra és nagyértékű autókra fordították, valamint ingatlanokba fektették.

A magyar rendőrök több külföldi hatóságot is megkerestek a büntetőeljárás során. Európai nyomozási határozat, illetve bűnügyi jogsegély kibocsátása, valamint bizonyítékok beszerzése érdekében Horvátországgal, Ausztriával, Belgiummal, Lengyelországgal és az Amerikai Egyesült Államokkal is felvették a kapcsolatot.
Az akcióval párhuzamosan a bűnös úton szerzett jövedelemből szerzett ingóságokat és ingatlanokat lefoglalta a hatóság. A zár alá vett ingatlanoknak, valamint a lefoglalt nagyértékű autóknak, ékszereknek és készpénznek köszönhetően összesen mintegy 75 és fél millió forint értékű vagyont sikerült biztosítani.

A bűnszervezet fővezére, Z. Vilmos jelenleg is letartóztatásban van, bűntársai szabadlábon védekeznek. A több mint húszfős banda bűnösségét alátámasztó valamennyi nyomozati cselekményt elvégezte a rendőrség, és az iratokat vádemelési javaslattal a napokban továbbította a Szigetvári Járási Ügyészség felé.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 09. 18:11, kedd | Belföld

Büntetőeljárás indult egy 2 és fél éves kislány vízbe fulladása miatt

Gondatlanságból elkövetett emberölés vétség megalapozott gyanúja miatt rendelt el a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást egy 34 éves nő ellen.

2022. Augusztus 09. 17:16, kedd | Belföld

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - írta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

2022. Augusztus 09. 15:09, kedd | Belföld

Újabb unokázós bűnbandát számolt fel a rendőrség

Befejeződött a nyomozás az időseket megkárosító, Angliából irányított csalók ügyében, a 14 tagú bűnszervezet felszámolásáról kedden számolt be a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

2022. Augusztus 09. 13:06, kedd | Belföld

Hatástalanították az óriási bombát Veszprémban - Fotók

Hatástalanították a Veszprém belvárosában talált 500 kilogrammos szovjet légibombát a Magyar Honvédség tűzszerészei kedden.