Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Szeptember 21. 14:31, szerda | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Utazzon korlátlanul közösségi közlekedéssel az Autómentes Napon

Utazzon korlátlanul közösségi közlekedéssel az Autómentes Napon

A Mobilitási Hét keretében idén is Autómentes Napot tartanak az országban.

Bármely, szeptember 22-én közlekedő MÁV-START, MÁV-HÉV, Volánbusz vagy GYSEV járatra megváltott helyközi jeggyel vagy bérlettel egész nap korlátlanul lehet utazni az országban. A kedvezmény a vonatokon 2. osztályon, a TramTrain-en, a helyközi Volánbusz- és Budapesten kívüli vonalszakaszokon közlekedő HÉV-járatokon érvényes. Egyes települések helyi közlekedésében díjmentesen vehetők igénybe a helyi Volánbusz-járatok is.

A hagyományosan szeptemberben megrendezett Mobilitási Hét és Autómentes Nap rendezvényekkel arra ösztönzik a közlekedőket, hogy az egyéni közlekedési eszközök helyett vegyék igénybe a fenntarthatóbb, zöld közösségi közlekedést. Ehhez kapcsolódóan a Technológiai és Ipari Minisztérium kezdeményezésére a MÁV-Volán-csoport és a GYSEV szeptember 22-én kedvezményes utazást biztosít mindenkinek, aki a helyközi közösségi közlekedést használja. Bármely MÁV-START, GYSEV, Volánbusz vagy HÉV-járatra aznapra megváltott helyközi jeggyel vagy érvényes bérlettel korlátlanul lehet utazni az ország helyközi járatain, beleértve a TramTrain-t is.

A 100 kilométernél rövidebb távra szóló jegyekkel is 4 óra érvénytartam helyett most egész nap lehet utazni. A MÁV-HÉV esetében csak Budapesten kívüli vonalszakaszokra érvényes a kedvezmény. A Volánbusz helyközi járataira vagy időintervallumra szóló jegyek ugyancsak egész nap felhasználhatók helyközi utazásra. Mobiljegyek esetében az aznap érvényesített menetjegyek egész nap felhasználhatók utazásra, ehhez az első érvényesítést követően a termék információs nézetét kell a járművezetők számára felmutatni.

A vonattal történő utazáskor a gyorsvonati pótjegyet nem, de az IC pótjegyet, a helyjegyet, és a 2.-1. kocsiosztály-különbözetet, az autóbusszal történő utazáskor a távolsági buszos kényelmi felárat az IC vonaton vagy 1. osztályon megtett utazás teljes viszonylatára meg kell váltani, függetlenül attól, hogy a meglevő menetjegy milyen viszonylatra szól.

Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára kifejtette: „A közösségi közlekedést és különösen a vasutat választva tehetünk a legtöbbet azért, hogy energiatakarékos és környezetbarát módon utazzunk. A kétségbevonhatatlan társadalmi hasznokon túl azonban minőségi szolgáltatásokkal kell meggyőzni minél több közlekedőt arról, hogy érdemes vonatra, buszra szállniuk. A minisztérium és az országos közlekedésszervező azon dolgozik, hogy összehangolt, kiszámítható menetrendekkel és egységes, vonzó tarifarendszerrel nyerje el, erősítse meg az utasok bizalmát. Az Autómentes Napon egyetlen jeggyel járható be a helyközi szolgáltatók teljes hálózata, abban bízunk, hogy a rendkívüli lehetőséggel élőket máskor, tartósan is sikerül jegy- vagy bérletvásárlásra bírnunk.”

A MÁV-START, a GYSEV és a MÁV-HÉV az Európai Mobilitási Hét teljes ideje alatt, 2022. szeptember 17-e és 22-e között díjmentes kerékpárszállítási lehetőséget biztosít utasai számára az erre alkalmas hazai járatain, beleértve a TramTrain-t is. A díjmentes kerékpárjegyek a pénztárakban, – egyéb fizetős jeggyel együtt az automatákból és az online felületeken –, illetve a vonat fedélzetén pótdíj nélkül (ha egyébként menetjeggyel vagy bérlettel rendelkezik) megválthatók. A kerékpárjegy viszonylata a menetjegy viszonylatával egyezően váltható meg. Szeptember 22-én a meglévő helyközi menetjegyhez nem kell kerékpárjegyet váltani.

További részletek a MÁV-START és a MÁV-HÉV járataival kapcsolatban itt találhatók: https://www.mavcsoport.hu/egyjeggyel

A Volánbusz információk pedig itt olvashatók: https://www.volanbusz.hu/hu/europai-mobilitasi-het

Egyes – helyi közszolgáltatást megrendelő – települések önkormányzatainak elrendelései alapján az Európai Mobilitási Héten vagy az Autómentes Napon a helyi autóbusz-közlekedés díjmentesen vehető igénybe. Ajkán és Csongrádon szeptember 16-ától szeptember 22-éig; Bonyhádon, Dunaújvárosban, Tatán és Sopronban pedig szeptember 22-én minden utas díjmentesen utazhat a Volánbusz helyi díjszabással közlekedő járatain. Szegeden szeptember 16-a és 22-e között egy érvényes forgalmi engedély két felnőtt és három gyermek (legfeljebb 18 éves korig) számára biztosítja a díjmentes utazást. A kedvezményt a forgalmi engedélyben feltüntetett tulajdonos vagy üzembentartó személyen kívüli más személy is igénybe veheti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.