Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. December 21. 22:14, szerda | Helyi
Forrás: Kép és szöveg: Búz Csaba hadnagy

Ünnepi hangverseny Hódmezővásárhelyen

Ünnepi hangverseny Hódmezővásárhelyen

Karácsonyi hangulatot teremtett az ünnep előtt néhány nappal az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekara.

A hangversenyen a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény művésztanáraiból és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrség Zenekarából alakított koncertfúvós zenekar lépett fel.

A hagyományos év végi koncert Almási István, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármesterének köszöntőjével kezdődött. „Immár mind a négy gyertya ég az adventi koszorún, a várakozás hamarosan befejeződik. A mai ünnepi koncerten természetszerűen elgondolkozunk azon, hogy melyek azok az értékek, amelyek idáig elkísértek bennünket. A zene kifejezi érzelmeinket, elvarázsol, szórakoztat és elgondolkodtat. A koncert átszellemült hangulata kísérje Önöket karácsony elkövetkező időszakában.” – mondta a polgármester.

Ezt követően Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a koncertet megnyitó beszédében kiemelte: „Ezzel a mai a koncerttel mi szeretnénk megköszönni, hogy támogatják a Magyar Honvédséget. Az Önök támogatása nélkül katonáink nem lehetnének olyan sikeresek itthon és külföldön egyaránt. Hódmezővásárhely egy bástya az ország védelmében.”

A színpadon elhelyezett üres széken lévő sapkára irányítva a figyelmet a dandár parancsnoka elmondta: „Miközben hallgatjuk a zenét, lelkünket felemeljük a közelgő karácsony és újév ünneplésére. Ne feledkezzünk meg azokról sem, akik ma nem lehetnek itt, mert ameddig mi itt ülünk és a karácsonyt ünnepeljük, addig ők szolgálják a hazát. Katonák rendőrök a déli határ mentén, katonák valahol Irakban, Afganisztánban, Koszovóban, vagy éppen Afrikában.”
A köszöntők után Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekaré volt a főszerep. A színes zenei repertoárt átölelő ünnepi műsorban szerepet kapott Oscar Peterson: Hymn to Freedom című műve is. A zene alatt a közönség a kivetített fotókon keresztül láthatta a határon szolgáló katonák mindennapjait és áldozatos munkáját.

A koncert a szokásokhoz híven a zeneszerető hallgatóság számára is jól ismert karácsonyi dallamok is felcsendültek, amelyek közös eléneklésében a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola, a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjai segítették a közönséget.

Dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke a hangversenyt záró ünnepi áldásában megköszönte a zenekar és az énekkar minden tagjának, hogy segítettek ráhangolódni az igazi, felülről jövő ajándék befogadására.
A hangverseny Bárdos Lajos „Az Istené az áldás” című egyházzenei kánonjával zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.