Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. November 20. 16:47, kedd | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

UNICEF Gyerekhang kampány a Gyermekvasúton

UNICEF Gyerekhang kampány a Gyermekvasúton

November 20-án, kedden reggel a budapesti Gyermekvasút Hűvösvölgy állomásán is elindult az UNICEF Magyarország 2018-as Gyerekhang kampánya.

Idén a MÁV-csoport is csatlakozott a kezdeményezéshez: a gyermekjogok világnapján a Gyermekvasútra látogató gyerekek vasutas egyenruhát ölthettek magukra, menetjegyet kezelhettek, megismerkedhettek a forgalmi szolgálattevői munkával és kipróbálhatták a váltóállítást is.


A Gyermekvasúton megrendezett eseményen 13 gyermek vett részt – kísérőikkel, valamint az UNICEF munkatársaival együtt. A vasúttársaság képviselőitől rövid ismertetőt hallgattak meg a Gyermekvasútról, majd balesetvédelmi oktatásban is részesültek. Ebből is érzékelhették, hogy a kisvasutat is komolyan kell venni, az ottani szolgálat is fokozott figyelmet kíván. A gyerekek Hűvösvölgyből Széchenyi-hegyig és vissza vonattal utaztak, miközben rájuk bízták a jegykezelést. A Hűvösvölgyi gyerekvasúti birodalomban előbb a múzeumot tekintették meg, majd a forgalmi iroda, a fűtőház következett. A gyerekeket a speciális vasúti munkába is bevonták, váltót állítottak. A résztvevő fiúk és lányok láthatták, hogy számos beosztásban tíz-tizennégy éves korú gyermekvasutasok látják el a szolgálatot felnőtt vasutasok felügyelete mellett.

A színes, érdekes program fűtőházi helyszínén Mészáros Antónia, az UNICEF ügyvezető igazgatója, valamint a házigazda képviseletében Dorozsmai Éva, a MÁV Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettese is csatlakozott a gyerekekhez. Az ismertetőn a vasúttársaság képviselőitől azt is megtudhatták a diákok, hogy gyermekvasutas az a tíz-tizennégy éves gyerek lehet, aki megfelel az orvosi alkalmassági vizsgálaton, elvégzi a gyermekvasutas tanfolyamot, jó tanulmányi eredményt mutat fel, valamint az iskola és szülei engedélyezik számára a rendszeres szolgálatba járást. A gyermekvasutasok több száz fős közösséget alkotnak, a napi munkán túl közös feladatokat vállalnak, együtt vesznek részt különböző szabadidős programokon. Legutóbb október 6-án 70 jelentkezővel kezdődött meg az új gyermekvasutasok képzése.

Az UNICEF Gyerekhang kampányának fő üzenet: hallgassuk meg a gyerekek véleményét, figyeljünk oda rájuk, és osszuk meg velük az életüket érintő információkat. November 20-án a főváros számos pontján UNICEF kékbe öltöznek az ikonikus épületek. A szervezet arra kéri a gyerekeket, valamint a gyerekjogok iránt elkötelezett munkahelyi, baráti társaságokat, hogy vegyenek fel kék ruhát és posztoljanak magukról a #GoBlue és a #WorldChildrensDay, valamint #UnicefHungary hashtagekkel.


A gyerekjogok ünnepén mindenki támogathatja a gyerekek jogainak érvényesülését – vagyis a világ legkiszolgáltatottabb gyerekeit – a 136 66-os adományvonal hívásával, vagy sms küldésével, ami 500 forint adományt jelent.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.