Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Március 19. 12:52, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Ukrán válság - Győri Enikő: nincs jobb uniós válasz a társulási megállapodásnál

Ukrán válság - Győri Enikő: nincs jobb uniós válasz a társulási megállapodásnál

Nincs jobb, kézzelfoghatóbb európai uniós válasz az ukrán válságra annál, hogy pénteken az Európai Tanács ülésén aláírják a korábban kidolgozott EU-ukrán társulási megállapodás politikai részét - mondta Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU-ügyi államtitkára egy szerdai budapesti sajtóbeszélgetésen.

Az államtitkár kiemelte: ezzel teljesül a kijevi Majdanon tüntető ukránok követelése.
Bár folyik a propaganda az EU megosztottságáról, és valóban eltérőek a tagállamok érdekei, érintettsége, az EU viszonylag gyorsan és egységesen megfelelő választ adott a helyzetre - vélekedett. Hozzátette: ugyanakkor mindenképpen figyelembe kell venni, hogy egyes tagállamokat komolyabban érint az ukrajnai helyzet, mint másokat.
Győri Enikő közölte: az uniós tagállamok állam- és kormányfői csütörtök este egyeztetnek az ukrajnai helyzetről, amelyre "reagálni kell, és fognak is". Erre az országokban az elhatározás megvan, mindenki érti a helyzet súlyát, és "van még a tarsolyban eszköz" - jelentette ki.
Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az unió korábban hármas szankciórendszerről döntött, ennek a második lépcsőfokánál tart most, bizonyos személyek beutazását megtiltotta, és vagyonukat befagyasztotta. Itt is van még mozgástér, de el kell dönteni, hogy szükséges-e a harmadik lépcsőfokig eljutni - mondta.
Megjegyezte: több tagállam emellett a kétoldalú kapcsolatokban - például a katonai együttműködésben - is hozott intézkedéseket.
Győri Enikő szerint az EU most jobban érti, hogy kit mennyire érint érzékenyen a helyzet az energiaellátás biztonsága miatt. Magyarország a legkiszolgáltatottabb országok között van ebből a szempontból. Az uniónak kiegyensúlyozott lépéseket kell hoznia a szolidaritás elve alapján, a terhek megosztásával - mutatott rá, hozzátéve, jelenleg hatástanulmány készül arról, kit hogyan érint az ukrán válság.
Kérdésre válaszolva közölte: az uniós országok Európa-ügyi tárcavezetőinek keddi ülésén nem került szóba Paks kérdése. Minden tagállamnak önálló energiapolitikája van, és Európában máshol is épülnek atomerőművek - mondta.
Minden tagállam maga felelős azért, hogy milyen forrásokból fedezi az energiaszükségletét - magyarázta. Az államtitkár arról is beszélt, hogy az Európai Tanács ülés napirendjén szerepelnek gazdasági kérdések, a versenyképesség és az iparpolitika. Emellett az energia is téma lesz.
Győri Enikő a szén-dioxid kibocsátásának csökkentésről és a megújuló energiaforrások felhasználásáról szóló európai bizottsági javaslattal kapcsolatban azt mondta, hogy a gazdagabb országoknak nem nehéz teljesíteniük ezeket a célokat, de "a nehezebb örökséggel induló" tagállamoknak jelentős pénzügyi kihívást jelent.

Címkék: Ukrán válság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).